4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Solunum yolu hastalıklarına dikkat!

Aşırı soğukların artmasıyla birlikte akut solunum yolu hastalıklarında da artış olabileceği, bu nedenle vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi. 

Malatya Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, akut solunum yolu hastalıklarıyla ilgili vatandaşları uyardı. Zengin, "Solunum yolu enfeksiyonları, pek çok bakteri ve virüs cinsi tarafından meydana gelir. 

Öksürük, ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum gibi pek çok belirtileri vardır. Grip ve soğuk algınlığı, akut sinüzit, akut otitis media, tonsillofarenjit, pnömoni gibi hastalıkların tümüne akut solunum yolu enfeksiyonları denir. İçlerinde en tehlikelisi 'zatürree' yani pnömonidir" dedi. 

Bu grupta yer alan hastalıkların hafif belirtilerle başlayıp öksürük, nefes almada zorluk, hırıltılı ve hızlı solunum, dil ve dudaklarda morarma gibi ağır bir tabloyla zatürreeye dönüşebileceğine dikkat çeken Zengin, daha sonra şunları belirtti: 

"Bu nedenle, belirtileri hafif bile olsa mutlaka çocukları bir sağlık kuruluşuna götürülmesi önerilmelidir. Rastgele ilaçlar kullanılmamalıdır. Öksürüklü çocuklara sulu yiyecekler ve sıvılar bolca verilmeli, vücudu sıcak tutulmalı, ancak ateşine dikkat edilmeli ve vücudu sıkıca sarılmamalıdır. Çocuğun bulunduğu odada sigara içilmemeli, oda sık sık havalandırılmalıdır. Sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz yapılan difteri, boğmaca, kızamık, verem aşıları ihmal edilmemelidir. Bu aşıları düzenli yapılan çocuklarda adı geçen solunum yolu enfeksiyonları ya hiç görülmez veya hafif seyreder." 

El yıkamasına dikkat etmenin solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada birincil koruma yöntemi olarak da kabul edildiğine işaret eden Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Ana Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Merkezi'nden tüm sağlık ocaklarımıza ücretsiz dağıtılmak üzere Procain Penicillin desteği sağlanmaktadır. Bu hem tedavi şansını artırmakta hem de bireylerin sağlık kuruluşlarını kullanma oranlarını artırmaktadır. Bu uygulamanın diğer bir faydası da gereksiz antibiyotik kullanımını engellemesi ve ekonomik yükü azaltmasıdır" dedi

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 14:58:27
Güncelleme :16 Aralık 2008 Salı 15:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?