4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Su protokolü metni açıklandı

Malatya merkezde içmesuyunun yeterli olmasına rağmen, merkeze yakın bazı ilçe ve beldelerde içmesuyu sıkıntısı yaşanması nedeniyle imzalanan Su Protokolü’nün metni açıklandı.


Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ün başkanlığında, Valilik Toplantı Salonu’nda, Malatya merkez, iki ilçe ve 9 belde belediye başkanın imzaladığı protokolünde, Gündüzbey Kaptajı’ndan temin edilen ve Malatya Belediyesi dahil toplam 23 belediye ve köy arasında dağıtılan içme suyunun tüm yararlanıcı birimler arasında adil, düzenli ve sürekli olarak kullanılmasını sağlamak üzere 11 maddelik protokol imzalandığı bildirildi. İmzalanan protokol metni şöyle:


"1- Kaptaj’dan sisteme giren suyun yüzde 25'i teknik kayıp olarak düşüldükten sonra, bakiyesinin tüm yararlanıcı ünitelere nüfusları oranında dağıtılması, 2- Ana dağıtım işinin Malatya Belediyesi'nce sağlanması, her bir belde ve köyün istihkakının otomatik debi ölçer ve vanalarla belirlenmesi, belde ve köyler içi su dağıtımının ilgili belediye ve köylerce yapılması, Ancak Yeşilyurt, Gündüzbey, Yakınca ve Bostanbaşı Belediyelerinin müşterek isteklerine bağlı olarak içme suyu istihkaklarının 600'lük ana hattan tek debi ölçerle su verilmesi, 3- Ana şebekenin bakım, onarım ve yenileme işlerinin Malatya Belediyesince yapılması, diğer yararlanıcı belediye ve köylerin su gelirlerinin yüzde 10'unu ana dağıtım şebekesine katkı bedeli olarak Malatya Belediyesi'ne yatırmalarına, Malatya Belediyesi’ne veya diğer belediyelere doğrudan abone olan köylerden su ücreti dışında katkı payı alınmamasına,
4-Tarafların su şebekesinin korunması, kayıp, kaçağın önlenmesi, alınan karaların uygulanması ve benzeri konularda tam bir amaç birliği ve uyum içinde hareket etmeleri, 5- Malatya Belediyesi'nin koordinasyonunda yararlanıcı belediye ve köyler, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak uç noktalarda, salgın durumları hariç, 0.3-0.5 mg/lt dozda klor bulunacak şekilde suların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, Ana depolarda klorlamanın Malatya Belediyesi’nce, ara depolardaki idame dozlamanın ilgili belediyeler ve köy idarelerince yapılması, köylere mülki makamlar ve İl Özel İdaresi’nce teknik destek verilmesi, 6- Tarafların müşterek su konularını değerlendirmek üzere Malatya Belediye Başkanının Başkanlığında yararlanıcı belde ve köylerin belediye başkanı ve muhtarlarının iştirakiyle "Malatya İçme Suyu Kurulu" oluşturulması ve bu kurulun her ayın ilk haftası içinde toplanması, acil durumlarda olağanüstü toplanması, gerekli kararları alması ve uygulamaları izlemesi, kurulun sekretarya görevinin MASKİ Müdürlüğü'nce yürütülmesi,


7- Sudan yararlanan belediye ve köylerin aralarında bir "İçmesuyu Birliği" kurulmasının daha yararlı olup olmayacağının değerlendirilmesi, 8- Tarafların su sorununun çözümünde alternatif imkanları (sondaj gibi) değerlendirmesi, bu amaçla Malatya Belediyeler Birliğinin imkanlarından da yararlanılması (bu birliğin imkanları ile sondaj makinesi temini gibi), 9- Tarafların teknik, lojistik, güvenlik ve benzeri ihtiyaçlarını Valilik, Kaymakamlıklar, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve güvenlik birimleri nezdinde gecikmeksizin talep etmeleri, 10-Taraflarca suyun mevcut durumu, alınan kararlar ve tedbirler, uyulacak kurallar ve benzeri konularda açıklık ve şeffaflığa önem verilmesi, halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve kararların uygulanması noktasında tam bir uyum içinde hareket edilmesi, 11- Bütün bu işlerin koordinasyonunun Malatya Belediyesi'nce sağlanması, bu amaçla bir başkan yardımcısı ve MASKİ Müdürünün görevlendirilmesi."

 

 

Önceki haber

Malatya merkezde 23 yerleşim biriminin yararlandığı içme suyunun kontrollü kullanılması için protokol imzalandı. 

Valilik Salonu'nda, Vali Halil İbrahim Daşöz, Vali Yardımcısı Enver Erdem, Yeşilyurt Kaymakamı Erkan Bulgan, Belediye Başkanı Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ Bölge Müdürü Nevzat Aksu ile 2 ilçe ve 9 belde belediye başkanı ve ilgili müdürlerin katıldığı içme suyu protokolü töreninde konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, içme suyu sıkıntısının su yetersizliğinden değil, suyun kötü kullanılmasından kaynaklandığını belirtti. 23 yerleşim biriminin yararlandığı Malatya Kaptaj içme suyu kaynağından çıkan suyun bu günkü nüfusun en az iki katına yetecek kadar yeterli olduğunun teknik uzmanlarca belirtildiğine dikkat çeken Vali Daşöz, "Ancak bakıyoruz, bazı yerlerde içme suyu sıkıntıları var. Demek ki kayıp ve kaçak oranı fazla. Bunun disiplin edilmesi gerekiyor. Demek ki içme suyu gerektiği gibi kullanılmıyor. Bazı yerlerde tarımsal amaçlı kullanıldığı söyleniyor. Buna ise, seçmenine şirin gözükme adına göz yumulmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Kaptaj’dan saniyede 2 bin 500 litre suyun çıktığını, bu sudan yararlanan 23 yerleşim biriminde ise 587 bin nüfusun bulunduğuna dikkat çeen Vali Daşöz, "Bu su, bu nüfusun iki katına yetecek kadar. Ancak kayıp kaçağı önlememiz gerekiyor. İnsanlara su bulamıyorsunuz, bahçe ve sebzelerin sulanması için şehir içme suyu kullanılıyor. Bu çok yanlıştır" dedi. 

Konuşmalardan sonra, içme suyunun koordineli kullanılması için, Malatya merkez, 2 ilçe ve 9 belediye başkanının katılımı ile protokol imzalandı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 11:22:29
Güncelleme :3 Eylül 2008 Çarşamba 11:23:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?