3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Su sorunu ve su kullanımı toplantısı

Malatya İl Özel İdaresi tarafından, "Tarımsal Sulama, Sulamanın Sorunları ve Çiftçi Örgütlenmesi" konulu panel düzenlendi.

Malatya Belediyesi konferans salonunda düzenlenen panele Vali Vekili Enver Erdem, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er'in yanı sıra, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, panelistler ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Panel öncesi bir konuşma yapan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, dünyanın son yıllarda giderek daha çok ısınmaya başladığını, bu sebeple su konusuna büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi. Çakır, suyla ilgili büyük yatırımların yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Özellikle Malatya bölgemizde kayısının varlığını düşünerek, suya çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Bu konuda çiftçilerin örgütlenmesi büyük önem taşıyor" dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er ise, suyun dünya ve insan yaşamındaki önemine değinerek, "Su hayattır. Bu nedenle suyun büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Ben, 1996 yılına kadar ülkemizin zengin bir su kaynağına sahip olduğunu düşünüyordum. Ancak, Recai Kutan'ın konuşmacı olarak katıldığı bir panelde su hakkında yaptığı açıklamalar sonrası anladım ki, ülkemiz su fakiri. Küresel ısınmadan kaynaklanan bir kuraklık var. Malatya'da da bu sıkıntı yaşanmaktadır. Sulamayla ilgili yeni stratejiler
geliştirmek zorundayız. Tabi bunu sağlarken öncelikli olarak çiftçileri örgütlememiz gerekiyor. Çiftçileri örgütlemeden sulama problemini çözmemiz mümkün değil. Çiftçileri örgütlemeden yapılan çalışmalar heba olup gidiyor" diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından panele geçildi. Panel'in ilk ayağında İnönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Kandi ve İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm ve Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal bir sunum yaptı. Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Kandi, suyun geçmişten günümüze geldiği nokta hakkında bilgiler verdi.

İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm ve Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise, Malatya'da sulama konusunda kısa ve uzun vadede yapılması gerekenler hakkında bir sunum yaptı. Prof. Dr. Önal, "Kısa vadede Malatya Çöşnük fayının güneyi boyunca seri sondajlar yapılmalıdır. Malatya-Ovacık fayının doğusu boyunca seri sondajlar yapılmalıdır. Malatya tren yolu kuzeyinde seri sondajlar yapılmalıdır. Su tablasının aşırı düştüğü alanlarda su sondajı yasaklanmalıdır. Bunun yanında arıtılan sulardan yararlanılmalıdır" dedi.

Panelin ikinci bölümünde ise, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal bir sunum yaptı. Güldal, modern sulama projelerinde finans çözüm yollarını anlattı. Sulama sistemi ve modeline bakılmaksızın her türlü damla ve yağmurlama sistemine destek verildiğini ifade eden Güldal, "2009 yılı Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi kapsamında; müracaat edecek olan gerçek ve tüzel kişiler; Çiftçi Kayıt Sistemi'ne veya diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmak ve vadesi geçmiş SGK ve vergi borcu olmadığına dair belge almak
şartı gerekmektedir. Başvurulacak arazinin su kaynağının olması, Toprak analiz (tarla kapasitesi, solma noktası, toprağın birim hacim ağırlığı özelliklerini içeren) ve Sulama Suyu Analiz (tuzluluk ve alkalilik sınırı belirlenmiş) raporlarının olması gerekmektedir. Teklife konu arazilerin mülkiyeti veya kira sözleşmesi ile ilgili belgelerin ibrazı zorunludur. Toplam maliyeti, yönetmelikte belirlenen sınırı aşmamak kaydıyla, tek bir teklif içerisinde aynı kişiye ait 3 farklı parsel için başvuru yapılabilir. En büyük mano metrik yükseklik (hm) dikkate alınarak motor pompa hesabı yapılacak olup parsel sayısına bakılmaksızın her başvuru kapsamında tek motor pompa için hibe desteği verilecektir" şeklinde konuştu.

Panelin diğer ayağında Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği'nden Dr. Nüvit Soylu, sulamada çiftçi örgütlenmesi konusunda bilgiler verdi. Soylu, "Tarım, tarım için sulama, ülkede ve dünyada birçok sorunun giderilmesinde öncelikli konu olmakta, sulamanın gerçekleştirilmesi için yatırımlar kadar, işletme-yönetim sorunlarının da çözümü çok ama çok daha önemli olmaktadır" dedi.

Teşkilatlanma ve Desteklenme Genel Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Nevzat Erdoğan ise, "Kısıtlı su imkanlarının, modern sulama sistemiyle verimli şekilde değerlendirilmesi" konusunda sunum yaptı. Erdoğan, "Su dünyada canlıların yaşamı için vazgeçilmedir. Artan su sorunları ülkemizde de suyun akılcı, verimli ve planlı kullanımını zorunlu kılmaktadır. Bana göre basınçlı sulamanın en büyük faydası, kendinize, eşinize, işinize daha fazla zaman ayırmak, az su ve az enerjiyle 3-6 kat daha fazla alan
sulamaktır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 17:13:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?