4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Süt semineri düzenlendi

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular Dayanışma Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği işbirliğinde ve Tetra Park A.Ş.'nin desteği Osteoporoza karşı başlatılan kampanya nedeniyle Malatya'da sağlık personeline ve vatandaşlara seminer verildi.

Düzenlenen eğitim çalışmalarıyla 2.5 milyon kişiye ulaşılması hedeflenen kampanya nedeniyle Malatya Sağlık İl Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Türkiye genelinde gıda tüketimine bakıldığında, tahıl ve tahıl ürünlerinin tüketimi ilk sırada yer almaktadır. İkinci sırada sebze tüketimi gelmektedir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi her yaş grubu için önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde süt içme alışkanlığı yaygın değildir. Yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarda çok altında olduğunu göstermektedir. Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9'dur. Çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra süt 4. sırayı almaktadır" dedi.

Türkiye'de kişi başına yıllık içme sütü tüketiminin sadece 24 litre olduğunu belirten Zengin, bunun Avrupa ülkelerinde kişi başına 100 litre olduğunu aktardı.

Zengin şunları söyledi:

"Sessiz, epidemlik hastalık adıyla tanımlayabileceğimiz ve kemik hastalıkları içinde en sık görülen ve önemli bir halk sağlığı problemi olan Osteoporoz; düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır. Sağlık için sağlıklı süt için."

Toplantıda Diyetisyen Ezgi Çam ve Ziraat Yüksek Mühendisi Nazime Yüksekkaya tarafından katılımcılara süt hakkında bilgiler verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 13:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?