3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Tahmini rekolte 101 bin ton

Malatya ve çevresinde bu yılki kuru kayısı rekoltesi 101 bin ton olarak açıklandı.

 Geçen yıl 103 bin rekolte gerçekleştiği ve bu yıl biraz düşüklük olduğu belirtildi.
Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sıddık Özdemir, Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili ve Malatya Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği eski Başkanı İzzet Aslan Valilik salonunda basın açıklaması yaptı.


Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Malatya'da 6 milyon 885 bin kayısı ağacı bulunduğunu belirterek, ağaç başına ortalama 50 kilogram verim alınmasının beklendiğini, toplam yaş kayısı tahmini rekoltesinin 343 bin ton, kurutulmaya ayrılacak tahmini kayısı rekoltesinin 301 bin ton ve 76 bin ton da kuru kayısı tahmini rekoltesi beklendiğini bildirdi. Elazığ'ın Baskil, Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Sivas'ın Gürün ilçesinde de 24 bin 500 ton kuru kayısı rekoltesi beklendiğini söyleyen Güldal, Malatya'dan da beklenen
76 bin 255 ton kuru kayısı eklenince, Malatya ve çevre iller dahil yaklaşık 101 bin kuru kayısı rekoltesi beklediklerini vurguladı.
Güldal, geçtiğimiz mart ve nisan ayları içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen don zararından dolayı çukur yerler, taban araziler ve dere ağızlarında hasarın yüksek olduğunun görüldüğüne dikkat çekerek, "İl genelinde kayısı ağaçlarında yüzde 30 - 35 oranında zarar olduğu görülmüştür. Mayıs ayı içerisindeki ani sıcaklık değişiklikleri kısmi zarar yol açmış ve meyve dökümü olmuştur. Meyve tutumunun genelde seyrek olmasından dolayı kalitenin yani meyve iriliğinin iyi olacağı tahmin edilmektedir"
şeklinde konuştu.


Toplantıda ayrıca, geçen yıl 103 bin ton kuru kayısı rekoltesinin gerçekleştiği hatırlatılıp, bu yıl biraz düşüklük olduğu ifade edildi.
Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, il genelinde kayısı ağaçlarında yüzde 35'e yakın zarar olduğunu hatırlatırken, Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili İzzet Aslan da yaş kayısı satımının en çok gerçekleşmesi için çaba göstereceklerini dile getirdi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sıddık Özdemir de kayısı ihracatının gerektiği şekilde yapılması için oda olarak çabalarını sürdüreceklerini söyledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 17:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?