4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Tarihi kervansaraya Amerikalılar talip

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan 371 yıllık Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'na ABD'li bir firma, el dokuma halılarının teşhir merkezi yapmak üzere talip oldu.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki tarihi yapılar arasında öne çıkan ve şu anda restorasyon çalışmaları devam eden Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nın çok taliplisinin olduğunu söyledi.

Gürkan, şu bilgiyi verdi:

“İnşa edildiği 1637 tarihinden bu yana ayakta kalmayı başaran ve şu anda restorasyonu yapılan tarihi kervansarayda iki adet kültür etkinliği düzenledik. Kervansaray yurt dışından da oldukça talep alan bir mekan. Kervansarayın tarihi ve otantik dokusunu bozmayacak bir kültür merkezi haline getirilmesinden yanayız. ABD'nin Philedelphia eyaletindeki bir firma bu mekanı uluslararası ticaretini yaptıkları kök boyası ve el dokuma halılarının teşhir merkezi yapmak istiyor. Bu talep gelen talepler arasında en uygun olanı. Kervansarayın, kültür merkezi olmayacaksa teşhir merkezi olmasından yanayız.”

TARİHİ ESER RESTORASYONU İÇİN 15 MİLYON YTL

2005 yılından beri tarihi eser restorasyonu için 15 milyon YTL üzerinde kaynak ayrıldığını, surların restorasyonu için de 2 milyon 900 bin YTL kaynak alınacağını dile getiren Gürkan, tarihi eserlerin ayağa kaldırılması için ilk olarak 2005 yılında çalışmalar başlatarak etkinlikler düzenlendiğini ifade etti. İlçede tarihin tekerrür ettiğini savunun Selahattin Gürkan, şöyle konuştu:

“Battalgazi ilçesi tarihi boyunca bilim ve kültür merkezi konumunda bulunmuş. İlçenin geçmişinde olduğu gibi eğitim, kültür, sanat ve turizm kenti olması için çok az bir süreci kaldı. Kent bu sürecini tamamladıktan sonra hedeflediğimiz pozisyona gelmiş olacak. İlçenin tarihi 2005 yılında ayağa kalktı. 2005 yılında tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda uluslararası katılımlı 'Melita'dan Battalgazi'ye Kültür Sanat Etkinlikleri'nin birincisini düzenledik. Bu çalışma tarihin ayağa kalkmasında önemli bir adım oldu. 2005 yılından beri 15 milyon YTL üzerinde kaynak ayrılan Battalgazi, yakın bir tarihte surların restorasyonu için 2 milyon 900 bin YTL kaynak alacak. Surların 550 metrelik kısmının çevresi özel mülkiyetten arındırılarak kamulaştırıldı. Beklentimiz en kısa sürede restorasyonu için ihale yapılması. Battalgazi'de birçok medeniyetin izleri var. Bu kültür zenginliğini birbirinden ayırmadan, insanlığın ortak değeri olan tarihe sahip çıkmak adına tarihi yapılar ayağa kaldırıldı.”

Kaynaklara göre, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı 1637 yılında IV. Murat'ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılarak padişaha hediye edildi.

AA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 12:27:07
Güncelleme :8 Mayıs 2008 Perşembe 12:38:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?