4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Tarım alanlarının korunması

Ziraat Mühendisleri Odaları Birliği Genel Başkanı Gökhan Günaydın, buğday, pirinç ve kırmızı mercimek gibi ürünlerde sıkıntıların olmaması için Türkiye'nin üretimi artırmak zorunda olduğunu belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi'ni ziyaret eden ve burada basın toplantısı düzenleyen Ziraat Mühendisleri Odaları Birliği Genel Başkanı Gökhan Günaydın, buğday ve pirinç sıkıntısının baş göstermesi ile gelecekte kırmızı mercimekte görülmesi beklenen sıkıntının, stok eksiğinden ve Türkiye'de üretim azlığından kaynaklandığını söyledi.

Geçen yıl görülen kuraklık nedeniyle 5,1 milyar YTL tarımsal zararın meydana geldiğine dikkat çeken Günaydın, "Kuraklıktan dolayı buğdayda 2, arpada ise 1 milyon ton arz oluştu. Kuraklıktan dolayı buğdayın tonu 220 dolardan 540 dolara yükseldi. Pirincin fiyatı 2 YTL iken 5-6 YTL'ye yükseldi" şeklinde konuştu.
Türkiye'de yaşanan bu sıkıntının bir sürpriz olmadığını, geçen ocak ayında bu konuda uyarıda bulunduklarını hatırlatan Günaydın, "1987 yılında 2 milyon hektar alana bakliyat ekilirken, 2007'de bu alan 1,2 milyon hektara düştü. Üretimin daraltılmasına karşıyız. Türkiye üretimi artırmak zorundadır. Tarım alanlarını kıskançlıkla korumamız lazım. Yol çalışması yapılacak ve binalar dikilecek diye tarım alanlarının yok edilmesine karşıyız. İthalatçı tarım ülkesi olmamak için her adımımızı dikkatli atmak zorundayız" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bakliyatları uygun fiyatlarla alıp sonra piyasaya uygun zamanda sürmesi gerektiğini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odaları Birliği Genel Başkanı Gökhan Günaydın, bu konuda TMO'ya büyük görevler düştüğünü kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 14:36:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?