3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Teknik Lise'den büyük başarı

Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Ankara'daki Türkiye finali yarışmalarında bir projede Türkiye 2.'si, bir projede de, Türkiye 3.'sü olarak döndü.


Malatya'da öğrenciler tarafından alkollü sürücülerin kullanmak istediği aracın çalışmasını engelleyen Alko-Kontak adlı bir cihaz Türkiye ikinciliğini getirdi. Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde eğitim gören 3 öğrenci, danışman öğretmenleriyle birlikte alkollüyken direksiyon başına geçen sürücülere yönelik bir cihaz geliştirdi. Alko-Kontak adı verilen cihazla alkollü sürücünün direksiyon başına geçmesi halinde aracın çalışması engellendi. Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve
Endüstri Meslek Lisesi'nden Burak Karakol, Okan Satılmış ve İbrahim Orhan adlı öğrencilerin öğretmenleri Nihat Mete'nin danışmanlığında sürdürdükleri Alko-Kontak adlı proje, Milli Eğitim Bakanlığı'nın proje yarışmasında il birincisi olduktan sonra bölge birincisi de olarak Türkiye finalinde katılıp Türkiye 2'ncisi oldu.
Projenin danışman öğretmeni Nihat Mete, cihazın takıldığı aracın ancak alkolsüz sürücü tarafından çalışabileceğini söyledi. Marşa bağlı olan cihaza üflendiği zaman eğer sürücü alkollü değilse, "Aracınız kullanıma hazır" ikazını vererek, kontağın çevrilmesini açıyor. Eğer sürücü alkollü ise, cihaz "Yasal promil sınırını aştınız. Alkollü olarak bu aracı kullanamazsınız" uyarısını vererek, kontak kilitleniyor. Sürücünün aracını çalıştırabilmesi için, mutlaka öncelikle cihaza üfleyerek, alkol testinden geçmesi gerekiyor. Sürücü alkollü çıktığı zaman araç çalışmıyor.


Burak Karakol isimli öğrenci ise projedeki temel amacın alkollü olarak araç kullanımını engellemek olduğunu söyledi. Öğrenciler, "Artık alkollü sürücüler araç kullanamayacaktır" dedi.


Bu arada,Ankara'da yılbaşı gecesi 7 öğrencinin doğalgazdan zehirlenerek hayatını kaybetmesi olayı karşısında üzülen Malatya'daki liseli 2 öğrenci, doğalgaz zehirlenmelerini engelleyen 'Son Nefes' adlı bir proje ile katıldıkları yarışmasında Türkiye 3'ncüsü olarak döndüler.


Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, gazlardan zehirlenmeleri tamamen ortadan kaldıracak olan Can Nefes Projesi'ni geliştirdi. Mahmut Can Gündüz, Semih Kuru ve Görkem Özen adlı öğrencilerin yaptığı ve Cevat Kızak ile Servet Berktaş'ıın ise danışman öğretmen olarak görev aldığı proje'nin geçtiğimiz yılbaşı gecesi Ankara'da 7 öğrencinin gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmesi olayından yola çıkılarak yapıldığı belirtildi.
Projeyi geliştiren öğrencilerden Semih Kuru, projeyi geçtiğimiz yılbaşı gecesinde 7 üniversite öğrencinin hayatını kaybetmesi nedeniyle geliştirdiklerini belirterek, "Bu olay bizi çok üzdü. İnternette araştırma yaptık. O zaman içeriye oksijenin girmesi durumunda gençlerin kurtulabileceğini öğrendik. Oksijen sağlamak için bu projeyi geliştirdik. İsmimiz neden can nefes? Bir fidan dikildiğinde yaşaması için can suyu verilir. Zehirlenip, bilincini kaybeden insana temiz bir havanın can nefesi olacağını
düşündük. O nedenden dolayı projemizin ismini Can Nefes olarak koyduk. Projemizde, ortamda gaz algılandığı zaman cihazımız, önce sesli bir uyarı verir. "187'yi arıyorum, gazı ve elektriği kesiyorum" der. Ondan sonra siren çalışır. Gazı ve elektriği keser, fan ile içerdeki kirli havayı atar. Pencereyi açıp, içeriye temiz havanın girmesini sağlar. 187'yı aramakla kalmayıp, istediğimiz numarayı da aratabiliyoruz" dedi.
Proje danışman öğretmeni Cevat Kızak ise, projenin tamamen insan sağlığını kurtarmaya yönelik bir proje olduğunu belirterek, "Projemiz gaz kaçağını algıladığında çalışıyor. İnsan hayatını kurtarabilecek bir proje" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 15:51:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?