3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Teknokent müjdesi

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, Malatya Teknokent kurulması çalışmalarının başladığını açıkladı.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, "Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin (Malatya Teknokent) kuruluş çalışmaları üniversitemiz tarafından sürdürülmektedir. İnönü Üniversitesinin öncülüğünde Malatya Belediyesi, İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, 1. Organize Sanayi Bölgesi ve GAP Güneydoğu Tekstil San. ve Tic. A. Ş. nin kurucu ortak olduğu Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kuruluşu için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına yapılacak başvuru dosyasının hazırlanma işlemleri devam etmektedir" denildi.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğünün açıklamasında şu bilgiler yer aldı:
"Kurucu ortaklar arasında yapılan bir protokol ile Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İnönü Üniversitesi kampus alanı içinde 460 bin metrekarelik bir alana kurulacaktır. Kuruluş çalışmalarını yürütmek üzere Prof. Dr. Ahmet Baysar'ın koordinatörlüğünde bir ekip üniversitemiz rektörü tarafından görevlendirilmiştir. Malatya Teknokent'in kurma çalışmaları için işlemler sürerken Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programına 16 Ocak 2009 tarihinde bütçesi 4 milyon 850 bin 953 Avro tutarında olan 'Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin (Malatya Teknokent) Kurulması' konulu bir proje sunuldu. Proje ön elemeleri geçmiş olup proje seçim komitesi tarafından değerlendirilme süreci devam etmektedir."

"Teknokentler, Üniversite, araştırma kurumları ve sanayi birimleri ile donatılmış ancak kent yaşamının gerektirdiği tüm hizmetleri içeren, teknoloji transferi, üretimi ve gerçekleştirilmesi ile geri kalmış bölgelerin ilerlemesini sağlamak amacıyla kurulan bilim ve teknoloji şehirleridir" denilen İnönü Üniversitesi'nin açıklamasında, "Teknokentler, aynı zamanda, yeni fikir ve buluş sahiplerinin başarılı olabilmeleri için uygun bir çalışma ortamı oluşturan veya alanlarında kendini ispatlamış olan şirketlerin veya yeni girişimcilerin, güzel bir yaşam ve yerleşim yerinde bir araya gelmelerini, üniversite, sanayi ve kamu kuruluşları arasında işbirliği sağlayan kuruluşlar olarak adlandırılmaktadır. Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesinin amacı, üniversite, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliğini sağlamaktır. Bu işbirliği ve etkileşim sayesinde Ülkemiz sanayisinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik yapmak, ürün kalitesi veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek Malatya Teknokent'in temel hedefidir" şeklindeki bilgi yer aldı.

Malatya Teknokentte yer alması hedeflenen alanlar ise, "Elektronik, Yazılım, Tıp teknolojileri, Nanoteknoloji, İletişim, Tekstil, Tarım (Kayısı ve diğer ürünler), Kimya, Bioteknoloji, İleri Malzeme Teknolojileri, Yenilenebilir Enerji, Otomotiv ve Çevre teknolojileri" şeklinde sıralandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 16:22:30
Güncelleme :12 Mart 2009 Perşembe 16:24:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?