4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret

Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği (MASTÖB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve yönetim kurulu üyeleri, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. 

Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç, TSO olarak Malatya'nın kalkınmasını ve gelişimini sağlamak için Malatya'ya gönül veren insanların hep birlikte el atması gerektiğini belirterek, "Sivil toplum örgütlerinin hep birlikte sorunlara el atarak, çözümünü müşterek yapmaları gerektiğini biz yönetime geldiğimiz günden bu yana hep söylüyoruz. Şunu da açık yüreklilikle ifade edelim ki sadece Malatya'da yaşayan Malatyalılar değil, Türkiye'nin her yerinde yaşayan Malatyalıları, Malatya ile ortak kılmamız gerekir. Biz oda olarak bunu hep ön planda tutuk ve ciddi gayretler sarfettik. Malatya'da STK'lar olarak ciddi anlamda birliktelik içinde olduğumuzu da ifade edebilirim. Malatya, bölgesinde çok önemli bir coğrafi konuma sahip. Ama malesef, sanayi ile geç tanıştığımız için sanayi alanında tam anlamıyla gelişemedik. Öncelikle ekonomik noktada Malatya'nın belirli bir yere taşınmasını istiyorsak, bölgede huzur ve güvenin tesisinin sağlanması şarttır. Bu manada hükümet ve yetkililerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki son günlerde ortaya çıkan terör olaylarını sonlandırması gerekiyor. Eğer siz bu bölgede terörü bitirmediğiniz, huzur ve güveni tesis etmediğiniz sürece hiçbir yatırımcıyı bu bölgelere yatırım yapmaya zorlayamazsınız. İlk olarak bu bölgelerde huzur ve güvenin sağlanması şarttır. Diyarbakır'da yapılan "Bölge Oda Başkanları" toplantısında belirttiğimiz gibi 19 Kasım'da "5. Sanayi ve İstişare" toplansında da dile getireceğimiz konuların başında bölgelerde huzur ve güvenin sağlanması hususu olacak. Ulaşım, alt yapı ve GAP eylem planının da bir an önce hayata geçirilmesi bölgenin kalkınması açısından ciddi yararlar sağlayacaktır. Şu an da bu bölgede yatırımı büyütüp, ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyorsak öncelikle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tekstil üssü haline getirilmesi ve mevcut olan 5084 sayılı teşvikin devam ettirilmesi ile bu teşviklerin desteklenmesi gerekiyor. Özel sektör tekstile ciddi manada yatırım yapmış ancak, halen o yatırımın karşılığını almış durumda değil. Tekstil Türkiye'de istihdamı karşılayan bir sektör. Türkiye'nin bu sektörü birden bire göz ardı etmesi mümkün değil. Tekstilin gelişmekte ve gelişen ülkelerde geri planda kaldığını görüyoruz. Biz şuan için tekstilin göz ardı edilmeyip, desteklenmesini istiyoruz. Bu anlamda Malatya olarak sizlerden de ihracatçılar birliği olarak konfeksiyon konusunda birşeyler katmanızı gönülden arzu ediyoruz" dedi. 

Malatya Sivil Toplum Örgütleri (MASTÖB) Başkanı ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, Malatya'da eğitim merkezleri açmayı planladıklarını kaydederek, "Malatya'da sizlerin destekleriyle atölyelerin içinde bulunduğu eğitim merkezi açmayı planlıyoruz. Amacımız tekstil konusunda Malatya'da kalifiye eleman yetiştirmek. Malatya ile ilgili birlikte neler yapabilir ve projeler üretebiliriz bunları sizlerle konuşacağız. Sizlerin bizlerden isteyeceği her türlü desteği teknik anlamda da diğer anlamda da destekleyeceğiz. Sizlerin olmadığı bir yerde bizim de olmamız söz konusu değil. Anadolu’da en hazır il olarak Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş var. Malatya'nın alt yapısı daha hazır gibi görünüyor. Geçtiğimiz dönemlerde bir çok arkadaşımız burada tesisler açtı ama büyütemedik. Aslında işi biraz daha büyütmemiz lazımdı. Üretim yapmanın bir takım zorlukları var. Bizlerin bu zorlukları bu dönem içerisinde aşmamız lazım. İhracatçılar birliği kimliğimizi kullanarak, Ticaret ve Sanayi Odamızında katkılarıyla bu bölgeye kaydırmalar yapacağız. Türkiye'de bir yangın var. Bu yangından dolayı bir takım şeyler ertelenecek. Biz bu bölgelere hedef koyarak çalışma yaptırdık. Ancak, taleplerimiz henüz gerçekleşmedi. Ekonomik manada karar alınırken, bürokrasi işliyor ama ağır kalındı. Bu yıl başına kadar çalışmalarımız doğrultusunda isteklerimizin gerçekleşmesini bekliyorduk. Anadolu ile ilk projeyi yaptık. 3 tane eğitim Tır'ı hazırladık ve illerimize göndermeye başladık. Bundan sonrada çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu. 

Bu arada, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet kooperatifi tarafından MASTÖB yöneticilirne Çobanoğlu Lokantası'nda verdiği yemekte konuşan Hikmet Tanrıverdi, birlik ve beraberliğin önemini anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 16:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?