4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Toptan yılın ahisi seçildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Malatya'da "Yılın Ahisi" seçilerek ahi elbisesi giydi. 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde organize ettiği Ahilik Haftası kutlaması kapsamında, şed töreni ve ahilik pilavı etkinliği düzenlendi. Organizasyona; TBMM Başkanı Köksal Toptan, Vali Halil İbrahim Daşöz, AK Parti Malatya milletvekilleri, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, çok sayıda davetli ve kalabalık bir topluluk ile üniversite öğrencileri katıldı. 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce "Yılın Ahisi" seçilerek geleneksel ahi elbisesi ve plaket takdim edilen TBMM Başkanı Köksal Toptan, esnafla birlikte Ahilik Haftası'nı kutlamaktan ve Esnaf Bayramı'nda birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:
"Milletimizin, birlik, beraberlik,yardımlaşma ve dayanışma gibi özelliklerini en iyi şekilde hayata geçiren ahilik kurumu, bu topraklar üzerinde büyük bir uygarlık kurulmasında çok önemli rol üstlenmiştir. Ahilik, dayandığı güçlü değerler sistemi yanında, geleceğe ve modernleşmeye açıktır. Toplumsal barış ve uzlaşma yasası olarak Tük toplumuna yüzyıllar boyunca ışık saçan ahilik, ortaya koyduğu prensiplerle milletimizin bu topraklar üzerinde huzur içinde yaşamasını sağlamıştır." 

Vali Halil İbrahim Daşöz ise Malatya'da Ahilik Haftası'nın gerçek bir bayrama dönüştüğünü belirterek, "Tarihimizin en önemli müesseselerinden birisi de hiç şüphesiz ahiliktir. Gerçekten büyük bir devlet olmanın sebeplerinden bir tanesi de zengin bir kültüre sahip olmaktır. Kültür zenginliklerimizden bir tanesi de ahiliktir. Ahilik hem bir ahlak ilkesidir hem de meslek ilkesidir" şeklinde konuştu. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, "Üniversiteler bundan sonra elitist anlayışları bırakarak kendi içerisinden çıktığı toplumla barışacaktır. İşte bu kutlama üniversite kampüsümüzde, üniversitenin mekanlarında gerçekleşiyor ve konuşmamın somutlaşmış bir örneğini ortaya koyuyor" dedi. 

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ise, "Bugün ülkemize ve dünyaya baktığımız zaman, globalleşen dünya dedikleri aslında şirketleşen bir dünya; acımasızca bir sermaye çatışmasıdır. Dünyada bir şirketin batması, dünya ekonomisinde artçı depremlere neden olmaktadır. Küçüğü bitirip büyüğü daha büyütmek anlayışı ahilik kültüründen nasibini alamayanların hesabıdır. Ahilik kültürünü benimseyenler, bu hesaba hiçbir zaman inanmadı ve inanmayacak. Ahilik kültürüne inananlara göre en büyük hesap, Cenab-ı Allah'ın hesabıdır. Ondan başka büyük hesap yoktur. Biz buna inanıyoruz, inanmaya da devam edeceğiz. Ahiliğe inanan bütün sivil toplum örgütleri bugün çok mutlu ve çok gururludur" ifadelerini kaydetti. 

Yapılan konuşmalardan sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan'a ahi elbisesi giydirilerek "Yılın Ahisi Plaketi" verildi. Törende, "Yılın Olgun Esnaf ve Sanatkarı" olarak Mehmet Kılınç'a, "Yılın Esnaf Kadını" olarak Fazila Budan'a ve "Yılın En Genç Esnafı" olarak da Arif Perk'e plaketleri verildi. Ayrıca, taksicilik yaparken müşterisinin unuttuğu saati bularak veren taksici esnafa da ödül verildi. 

Tören, şed kuşatma gösterisinin ardından misafirlere ve üniversite öğrencilerine ahilik pilavının dağıtımı ile sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 18:11:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?