30
Nisan
2024
Salı
MALATYA

Türkiye'de kanser artıyor

TÜRKİYE'DE KANSER ARTIYOR

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, " Sigarayla ilişkili kanserler, Avrupa ortalamasının 1.5 katı daha fazla. Eğer bu artış devam ederse, 2030 yılında her yıl yarım milyondan fazla vatandaşımız, kansere yakalanmış olacak" dedi.

Malatya Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'nin yeni binası için düzenlenen açılış törenine Vali Ulvi Saran, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, Malatya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Vahap Boztepe ile çok sayıda davetli katıldı.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer açılış esnasında yaptığı açıklamada, "Kanseri Türkiye'de utandıracağız. Maalesef çok önemli bir sorun. Giderek artıyor. Bugün 150 bin kanserli hasta var. Her yıl giderek artıyor. Böyle giderse yılda yarım milyon insanımız kanserli olacak. Kanserli yaşayan insan sayısı 1.5 milyonu geçecek. Onun için böyle merkezlere ihtiyaçlarımız var. Malatya'daki merkez Türkiye'ye örnek olacaktır" dedi.

Vali Ulvi Saran ise yaptığı konuşmasında, "Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nin Malatya'da açılıyor alması hepimiz adına ümit verici bir gelişme. Günümüzde kanserin önlenmesinde giderek daha fazla bilinçli olmak, artan sorumluluk duygusu ile ancak o hastalıkla mücadelede başarı sağlayabiliriz. Kansere sebep olan faktörleri azaltmak, kanserin oluşumunu önceden tespit ederek, buna yönelik tedbirleri alarak başarı sağlama şansımız olabilir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de kanserle yapılan mücadele çalışmaları hakkında bilgiler veren Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Birçok çağdaş ülkede kanser azalırken, bizim ülkede artıyor. Bu çok önemli bir veri. Her yıl 150 bin vatandaşımız kansere yakalanıyor. Bunun nedeni sigara maalesef. Sigaraya bağlı kanserler çok ciddi oranda artıyor. Sigarayla ilişkili kanserler, Avrupa ortalamasının 1.5 katı daha fazla. Eğer bu artış devam ederse, 2030 yılında her yıl yarım milyondan fazla

vatandaşımız, kansere yakalanmış olacak. Bu da, yılda 1.5 milyondan fazla vatandaşımızın kanserle tanışıyor alması demektir. Bu baş edilmesi çok büyük bir problem. Bütün amacımız bunu azaltmak ve kanseri durdurmaktır. Bu savaşta, bu kontrol programında en önemli rol, sigara ile savaşmaktır. Dumansız hava sahası bizim için çok önemli. O yüzden kanunumuza sahip çıkmak lazım" şeklinde konuştu.

Sigara Yasağı ile ilgili olarak değerlendirme yapan Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer şunları söyledi:

"Sigara Kanunu ve Sigara Yasağını, aslında buna yasak dememek lazım. Bu bir özgürlüktür aslında. Çünkü Türkiye'de 50 milyondan fazla vatandaş sigara içmiyor. 50 milyonun özgürlüğünden bahsediyoruz, 20 milyonun sigara içmesinden değil. 50 milyon insan özgür oldu, her yere gidebiliyor. Zehirlenmeden isteği her yere gidebiliyor. Bu bir özgürlük kanunudur. Bunu desteklemek bir insanlık gereğidir. Bu kadar insanı öldüren bir toplu katliam cihazını veya silahı tabi ki engellenmelidir. Kahvehanelerin zarar

gördüğü, tamamen bir aldatmacadır. Böyle bir şey yok. Yapılan çalışmalar, yeni açılan kahvehanelerin daha fazla olduğunu gösteriyor. Gelirleri de geçen yıla göre daha fazla. 50 milyon kişi daha rahat hareket ediyor. Bu nedenle bu kanunumuza sahip çıkmamız gerek."

TÜRKİYE'DE KANSER ARTIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2010 Çarşamba 16:13:03
Güncelleme :20 Ocak 2010 Çarşamba 20:54:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?