4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

'Türkiye'ye yetecek kadar gıda var'

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de hububat, buğday ve pirinç açısından sıkıntı olmadığını belirterek, "Türkiye'ye yetecek kadar gıda maddemiz var. Endişeye gerek yok" dedi.

Tarım, hayvancılık ve sulama amaçlı araçların sergileneceği Malatya Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışı için düzenlenen törene; Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Vali Halil İbrahim Daşöz, AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, İhsan Koca ve Mehmet Şahin, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Toplam 88 firmanın stant açtığı fuarın açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, dünyada yaşanan kuraklıktan dolayı tarım ürünlerinin değer kazandığını ve sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Biz Türkiye olarak çok şükür sahip olduğumuz imkanlarla bugün için, yani 2008 yılında üretimle ilgili, arz eksikliğiyle ilgili bir problem yaşamıyoruz. Bunu biz birkaç hafta önce de söyledik, bugün de söylüyoruz. Bugün gerek hububat gerek buğday vesaire gerekse de pirinç açısından Türkiye'nin piyasalarında, stoklarında, raflarında, ticarethanelerinde ve imalathanelerinde kendi insanına yetecek kadar gıda maddesi var. Onun için bizim hiçbir şekilde bundan dolayı endişe etmememiz lazım. Geçen haftalarda endişe sebebiyle olayın abartılarak verilmesi, tabii ki birtakım fiyat dalgalanmalarına yol açtı. Bugünlerde alınan tedbirlerle fiyatlar inişe geçti. Son birkaç gün içerisinde fiyatlarda önemli düşüşler meydana geldi.

Özellikle de pirinç fiyatlarında önemli düşüşler oldu. Ama tabii Türkiye'nin üretim potansiyelini sadece Türkiye'nin insanlarının beslenmesi açısından değil; Türkiye'ye kaynak sağlayacak, Türkiye'nin ihracatını artıracak şekilde değerlendirmemiz lazım. Bu nedenle de Türkiye'nin tarımsal üretimini azami düzeye çıkaracak projeleri hayata geçiriyoruz. Türkiye'nin tarımsal üretimi ile ilgili 2008-2012 vizyonunu hazırladık. Buna ait projelerin tamamı hazırlandı. Bunların hepsi bir bir yürürlüğe giriyor" ifadelerini kaydetti.

Çiftçilere ödemelerin yapılmaya başlandığını ve 2008 yılı içinde çiftçilere ödenecek olan toplam destek ödemesinin 5.5 milyar YTL olduğunu belirten Bakan Eker, "İçinde bulunduğumuz kuraklığa rağmen Türkiye'nin tarım sektörünün değeri 23 milyar dolardan 50 milyar dolara çıktı. Tarım ürünleri ihracatı ise 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktı. Bunun 9 milyar doları gıda maddeleri ihracatıdır" dedi.

Malatya Kayısı İhracatçıları Birliği'nin kurulmasını önemsediklerini ve dikkate aldıklarını, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Eker, Malatya'da kayısı bahçelerinde bu yıl don yaşanmadığını da hatırlattı.
Bakan Eker'e konuşmasının ardından Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından kayısı hediye edildi.

Fuarın açılışını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bir süre stantları gezdi. Ünlü futbolcu Tanju Çolak'ın akrabasına ait standı da gezen Bakan Eker, Çolak ile bir süre sohbet etti.

Bu arada, Proexpo Fuarcılık organizasyonunda Mişmiş Park Fuar Çadırı'nda düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 1-4 Mayıs 2008 tarihleri arasında açık kalacak.

.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 16:28:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?