6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Ücretsiz solunum testi

Dünyada 600 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon Kronik Obstrüktif Akciğer Hastası’nın (KOAH) bulunduğu ve her yıl 25 bin kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.
Malatya Belediyesi ile İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi tarafından ortaklaşa olarak Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü dolayısıyla vatandaşlara ücretsiz olarak salonum testi yapıldı ve sonuçları bilgisayar ortamında kişilere tek tek anlatıldı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hacıevliyagil, kısa adı KOAH olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ile ilgili olarak verdiği bilgide, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, yada kısaltılmış ismiyle KOAH, hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan, zaman içinde kötüleşen, ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Hastalığa yol açan en büyük neden sigara içimidir. Buna ek olarak, tozlu işyerlerinde çalışmak, ısıtma ve yemek pişirmek amacıyla odun sobaları ve tezeğin kullanıldığı, iyi havalandırılmamış evlerde yaşamak KOAH gelişimine yol açabilmektedir. Hastalık genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde görülmektedir. KOAH’ın en önemli belirtisi uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığıdır" dedi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın milyonlarca insanın hem nefesini hem de hayatını daralttığını belirten Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hacıevliyagil, "Tüm dünyada yaklaşık 600 milyon KOAH’lı hasta bulunmaktadır ve bunların her yıl 3 milyonu ölmektedir. Hastalık tüm dünya ülkelerinde süratle artmaktadır. KOAH, küresel bir salgın özelliği taşımasına rağmen, kamuoyu ve sağlık görevlilerince çok iyi bilinmeyen, önemli oranda ihmal edilmiş bir hastalıktır. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon KOAH’lı hasta bulunmakta ve bunların her yıl 25 bini ölmektedir. Fakat ülkemizde bulunan her 10 hastadan 9’u, kendilerinde hastalık bulunduğunu bilmemektedirler. KOAH yeterince teşhis edilmemekte ve etkin şekilde tedavi edilmemektedir. Oysa hastalık erken dönemde teşhis edilebilse, durdurulabilir ve hastalar rahat bir hayat sürebilirler" diye konuştu.

MALATYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 15:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?