4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Üniveriteden su uyarısı

Küresel ısınmayla birlikte azalan su kaynakları sıkıntıya neden olurken, Malatya İnönü Üniversitesi de suyun tasarruflu kullanılması konusunda uyarıda bulundu.

İnönü Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "7 bin dönüm arazi üzerine konuşlanmış bulunan ve günlük ortalama 20 bin kişinin yaşamını sürdürdüğü üniversitemiz yerleşkesinin, insan kullanımı ve ekosistem kullanımı için zorunlu su gereksinimi, bu alan içerisinde bulunan yer altı su kaynaklarından, elektrik enerjisi tüketilerek derin kuyulardan pompalanmak suretiyle karşılanmaktadır. Üniversitemiz bütçesini zorlayan maliyetlerle elde edilen ve en önemli yaşamsal kaynak olan su tüketimine; bununla birlikte yerleşke alanında, görüntü ve gürültü kirliliği meydana getiren davranışlara karşı değişik zamanlarda yapılan uyarılara rağmen gerekli duyarlılığın gösterilmediği gözlemlenmektedir. Bu nedenlerle, biriminizde çalışan ve özellikle lojmanlarda yaşayan kişilerin belirtilen kurallara azami özen göstermesi yönünde gerekli uyarıların yapılması hususunu hatırlatmada bulunuruz" denildi.

Günün sıcak saatlerinde, 10.00 ile 16.00 arası ağaç ve çimen gibi bitkilerin sulamasının yapılmayacağının bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Günlük tüketim amaçlı da olsa sebze, meyve ekimi ve bu bitkilerin sulanması amacıyla su tüketimi yapılmayacaktır. Güneş ısısından yararlanılarak elde edilen müşterek sıcak su sistemlerinin daha verimli kullanılabilmesi ve su tüketiminin en az düzeye düşürülmesi için ana sıcak su vanaları ile şofben gibi sıcak su üretici cihaz vanalarının eş zamanlı açık tutulmaması sağlanacaktır. Yerleşke alanında her ne suretle olursa olsun otomobil gibi binek araçları yıkanmayacaktır. Lojman önlerinde bulunan sulama amaçlı musluklar geceleri açık bırakılmayacaktır. Birim yöneticileri, birimlerinde bulunan su vana ve muslukları ile elektrik anahtarlarının gereksiz yere açık bulundurmamakla yükümlüdürler."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 10:20:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?