2
Mayıs
2024
Perşembe
MALATYA

Ünlü Malatya kayısısı kanser oldu

Malatya'nın dünyaca meşhur kayısı meyvesini veren ağaçlarda son zamanlarda görülen kuruma olayının, Cytospora kanserinden kaynaklandığı bildirildi. 

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Bitki Koruma Şubesi Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Kadir Gökalp, kayısı yetiştiricilerini Cytospora Kanseri'ne karşı uyardı. 

Gökalp yaptığı açıklamada, "Malatya ve yöresinde kayısı bahçelerindeki ana kuruma sebeplerinden bir tanesi Cytospora kanseridir. İl genelindeki bahçelerde yaptığımız rutin kontrollerde kayısı ağaçlarında görülen kurumaların yaklaşık yüzde 25-30'unun bu hastalıktan kaynaklandığını belirledik. Birçok kimse tarafından bilinmeyen bu hastalığın yayılmasında üreticilerin bahçe bakım işlerinde yaptıkları hatalar etkin rol oynuyor. Bu kanser son yıllarda çok fazla yayıldı. Özellikle hasat esnasında ağaçta meydana gelen yaralanmalar, yanlış ve bilinçsiz gübrelemeler, aşırı ve sık sulama hastalık sebepleri arasında yer alırken, ağaçta hastalıklı bölgelerin temizlenip ilaçlanmaması da hastalığa sebep oluyor. Kurumuş dalların budanmaması, ilkbaharda yapılan ağaç budamaları, kurumaların yoğun olduğu bölgelerde budamanın geciktirilmesi ve budama sırasında ağaçtaki kesim yerlerinin aşı macunuyla kapatılmaması, budama artıklarının bahçe içerisinden çıkarılmaması gibi bakım işlerinde yapılan hatalarla kış ve ilkbahar donları kanserin yayılmasında çok etkili oluyor. Hastalığa karşı gerek dünyada ve gerekse Türkiye'de etkili bir kimyasal mücadele maalesef yok. Bununla mücadelede en etkin yöntem yukarıda bahsedilen yanlış uygulamalardan kaçınılması, özellikle kurumaların görüldüğü bölgelerde gübrelemenin yapılacak toprak tahlilleri sonuçlarına göre yapılması gerekiyor. Bu bölgelerde ilkbahar budamalarından kaçınılması, sonbahar budamasının hasattan sonraki döneme kaydırılması en önemli tedbirler olacaktır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2006 Salı 13:28:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
salih çilek IP: 88.228.148.xxx Tarih : 29.05.2007 23:37:01
bende malatya'lıyım ama ben hep kaysı yerim ben böyle şeyle karşılaşmadım bence baya bi test etsinler ondan sonra bizim malatya kaysısına laf söylesinler ok