6
Mayıs
2024
Pazertesi
MALATYA

Üreticiden 'afet' yardımına tepki

Hükümetin tarımsal afete uğrayan üretici ve çiftçilere bayramdan önce ödenmesi talimatını verdiği toplam 50 trilyon liralık "Afet Yardımı’ndan", geçen ilkbaharda kayısı ürününün yüzde 70’i soğuktan yanan Malatya’daki kayısı üreticilerinin yararlandırılmaması tepkilere neden oldu.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Enver Budan, 4 Nisan 2004 tarihinde meydana gelen don nedeniyle, çiçeklenme dönemindeki kayısının büyük zarar gördüğünü söyledi. Daha sonra yapılan çalışmalarda, ürünün yüzde 70 civarındaki bir bölümünde hasar meydana geldiğinin tespit edildiğini hatırlatan Enver Budan, oda olarak, üreticilerin kredilerinin ertelenmesi ve yardım yapılması için imza kampanyasında topladıkları imzaları TBMM’ye götürdüklerini bildirdi. Budan, yapılan tüm girişimlere ve taleplere rağmen, Malatya’nın afet kapsamına alınmadığını kaydetti.

İlgili yasa gereği, bir üretici veya çiftçiye, afet yardımı yapılabilmesi için sahip olduğu tüm varlığının yüzde 40’ını kaybetmesi gerektiğini ve buna, çiftçinin tarlası, bahçesi, evi, traktörü, otomobili vs. dahil edildiğini bildiren Budan, "Bu yasa adaletsizdir. Bu yasa, bölgesel nitelikli çıkarılmıştır. Yardım yapılacak üreticilerin çoğu Karadeniz Bölgesi’ndedir. Karadeniz’deki üreticilerin afet gideri karşılanıyor da, Doğu Anadolu’daki üreticilerin neden karşılanmıyor?" diye sordu.

Enver Budan, devletin afete uğramış çiftçilere dağıtılmak üzere bayram öncesinde ödenmesini emrettiği 50 trilyon liranın tek kuruşun bile, kayısıda son yılların en büyük felaketini yaşamış Malatyalı çiftçinin cebine girmediği ifade etti. Enver Budan, adaletsiz olan tabi Afet Yasası’nın değiştirilerek, Malatya kayısı üreticisinin de yasadan yararlandırılmasını talep ettiklerini vurguladı.

50 trilyonluk yardımla ilgili açıklama yapan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, 2004 yılında Türkiye’nin birçok bölgesinde afetler yaşandığını, 74 ildeki afetlerden 135 bin çiftçinin zarar gördüğünü, bu paranın söz konusu çiftçilerin mağduriyetlerinin bir nebze giderilmesine yönelik olarak dağıtılacağını bildirmişti.

malatya
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 16:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?