30
Nisan
2024
Salı
MALATYA

Validen HES açıklaması

MALATYA VALİSİ ULVİ SARAN'IN HES AÇIKLAMASI

Malatya Valisi Ulvi Saran, "Eğer HES'lere izin verilirse, o vadideki, bitki örtüsü ve canlılar yok olur. Canlıların hayat hakkının öldürülmesi demek, insanların hayat hakkının öldürülmesi demektir" dedi.

Malatya'nın Darende ilçesi Tohma Suyu üzerine Hidroelektrik Santrali'ne (HES) izin vermeyen Vali Ulvi Saran, bu konuda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Canlıların hayatlarını özgür şekilde devam ettirebilmeleri için suyu da özgür kullanmaları gerektiğini söyleyen Vali Saran,"Tohma Vadisi'nde, dar bir bölgede akmakta olan su, bir eko sistem oluşturuyor. Ağaçlar, bitkiler, böcekler ve diğer canlılar gibi varlıklar, bütün bunlar, eko ve biyolojik sistemin unsurlarıdır. Su azalınca bu canlıların hayatına mal olabiliyor. Burada yaşayan canlıların hayat hukukuna riayet etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Hidroelektrik Santrallerini yapalım mı, yapmayalım mı?"gibi sorular gündeme geldiğinde konuyu bilim adamlarına sorduklarını vurgulayan Vali Saran, "HES'leri yapalım, ama nasıl yapalım? Konuyu bilim adamlarına soralım dedik. Bilim adamları, akmakta olan suyun 3'te 1'ini tabiata bırakmamız gerektiğini söylediler. Ancak Malatya kurak bölge olması nedeniyle, yarın su daha da azalınca ne yapacaksınız? Malatya kurak bir il olması nedeniyle, suları titizlikle kullanmalıyız. HES'in kaynağı olan suyu kullanırken, suyun akmakta olduğu bölgedeki canlıların varlığını da düşünmeliyiz. Eğer HES'lere izin verilirse, o vadideki, bitki örtüsü ve canlılar yok olur. Canlıların hayat hakkının öldürülmesi demek, insanların hayat hakkının öldürülmesi demektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2010 Cuma 09:44:04
Güncelleme :6 Ağustos 2010 Cuma 16:18:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?