4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Vali'nin kaçak ziyareti

Muş'ta 3 kamyon içinde yakalanan yabancı uyruklu 301 kaçağı ziyaret eden Vali Erdoğan Bektaş, "Yabancıları Türkiye'den mümkün olduğu kadar mutlu bir şekilde göndermeye çalışacağız" dedi. 

Muş Valisi Erdoğan Bektaş, önceki gün Muş'un Yayın beldesinde jandarma ekipleri tarafından 3 kamyon içerisinde yakalanan kaçakları, barındırıldıkları Muş Kapalı Spor Salonu'nda ziyaret etti. 

Burada kaçaklarla bir süre İngilizce sohbet eden Vali Erdoğan Bektaş, kendilerinin fakirlikten dolayı Avrupa ülkelerine gitmeye çalıştıklarını belirtti. Muş Kapalı Spor Salonu'nda barındırılan kaçakların günlük ihtiyaçlarının ve sağlık taramalarının düzenli olarak yapıldığını ifade eden Bektaş, "Biz kendi insanlığımızı yaparız. Kimin ne zaman, nereye düşeceği belli olmaz. Bugün onlar düştüler ve biz ev sahibi konumundayız" diye konuştu. 

Hayırsever vatandaşlara da seslenen Bektaş, "Daha çok genç, çocuk yaştaki insanlar bunlar. Memleketlerinde mutlu olamadıkları için daha rahat şartlar bulmak niyetiyle yola çıkmışlar, bu yollar burada bitti. Nihayetinde bunlar bizim komşularımız. Bizim millet olarak ilgisiz kalmayacağımız bir toplumun fertleri bunlar. Biz öncelikle insanlık gereği üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Devletin verdiği imkanlar var ama onlar yeterli olmuyor. Bu arada hayırseverlerimizin de gerek yiyecek gerekse giyecek konusunda katkılarını bekliyoruz, bizlere destek olurlarsa iyi olur. Muş böyle bir şeyi yapabilir. Hatta sırf bu amaçla küçük bir grup organize olarak burada kalan mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ufak bir çaba gösterirse Muş için iyi olur, Muş'taki verme alışkanlığı gelişir. Ev sahipliğinin gereklerini yerine getireceğiz, elimizden gelen imkanları sergileyeceğiz. İnşallah en kısa zamanda onları kendi memleketlerine yollayacağız" dedi. 

Zenginlerin fakirlere bakma sorumluluğu olduğunu kaydeden Muş Valisi Erdoğan Bektaş, şöyle konuştu:
"Onlara buraya niye geldiklerini ve bizim yapabileceğimiz bir şey olup olmadığını sordum. Onlar da fakirlik yüzünden geldiklerini ve Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini söylediler. Zenginlik arıyorlar, imkan arıyorlar. Bizi Yunanistan'a bırakın diyorlar ama bu imkansız bir şey. Onlar da bir an evvel bunun sonlandırılmasını istiyorlar, yaptıklarını yanlış olduğunun bilincindeler. Ama ne kadar samimi olduklarını bilemeyeceğiz. Belki bugün snır dışı edersek yarın tekrar bu yolu deneyebilirler. Çünkü o bölgelerde gerçekten fukaralık var, bizim bilmediğimiz, tanımadığımız türlü fukaralıklar var, gelişmiş ülkelerde de zenginlik var. Tabii bu zenginliğin kaynakları sorgulanabilir, zenginlerin fukaralara bakma sorumluluğu vardır, yapmazsanız başınız bir şekilde belaya girebilir. Biz burada sadece aracı konumundayız, ne kaynak ülkeyiz ne de hedef ülkeyiz. Sadece yol üzerinde bulunmanın talihsizliğini yaşıyoruz ama biz görevimizi yapacağız, insanlığımızı göstereceğiz, bize yakışanı, devletimize yakışanı yapacağız, onları buradan mümkün olduğu kadar mutlu bir şekilde göndermeye çalışacağız." 

Afganistan uyruklu Zabihullah Rahimi (21) ise simsarların tuzağına düştüklerini, kişi başı 8 bin dolar ödediklerini söyledi. Ülkelerinde fakirliğin had safhada olduğunu ifade eden Zabihullah Rahimi, daha iyi şartlar altında yaşamak için Türkiye üzerinde Avrupa ülkelerine gitmek için yola çıktıklarını söyledi. Uzun süre yaya olarak ve kamyon kasasında yolculuk yaptıklarını belirten Rahimi, bu süre boyunca su yüzü görmediklerini söyledi. 

Önceki gün Muş'un Yaygın beldesinde Yaygın Jandarma Karakol ekipleri tarafından yapılan yol kontrolleri sırasında 3 kamyon içerisinde Pakistan uyruklu 182, Burma uyruklu 26, Bangladeş uyruklu 19, Afganistan uyruklu 173 ve Hindistan uyruklu 1 kaçak göçmen olmak üzere toplam 301 kişi yakalanmış, olayla ilgili olarak kamyon sürücüleri ve bunlara eskortluk yapan toplam 10 kişi de yakalanarak gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan şahısların sorgularının sürdüğü ve olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 17:59:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?