3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Yaş kayısı yarışması yapıldı

Malatya'da geleneksel yaş kayısı yarışması yapıldı.

Kabaaşı ve Hacıhaliloğlu çeşitlerinde yapılan yarışmada, birinciliği Doğanşehir ve Kale'deki üreticiler aldı.


17. Uluslar arası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali kapsamında yapılan yaş kayısı yarışması, Kernek Aile Çay Bahçesi'nde gerçekleştirildi. Yarışmaya Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Milletvekilleri Mehmet Şahin, Mücahit Fındıklı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, daire müdürleri, sivil toplum kurulu ve mesleki teşekkül temsilcileri, üreticiler ve davetliler katıldı.


Yarışmada, Kabaaşı kayısı çeşidinde Doğanşehir Polatdere'den Ünal Uçar birinciliği, Aynur Arar ikinciliği, Hasan Yavuz isimli üretici de üçüncülüğü aldı. Hacıhaliloğlu çeşidinde ise birinciliği Kale İlçesi Bent Köyü'nde Bünyamin Kıraç alırken, ikinciliği Akçadağ Gürpınar'dan Erdoğan Gülpınar, üçüncülüğü de yine Doğanşehir Polatdere'den Mahmut Nedim Yılmaz aldı. Yarışmada birinci olanlara 3'er, ikincilere 2'şer, üçüncülere de birer Cumhuriyet altını verildi.


Yarışmanın açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, 70 bin hektarda 7 milyon kayısı ağacıyla yapılan üretimin 50 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu söyleyerek, kayısının hak ettiği yere gelmesi için iç tüketimin artması gerektiğini bildirdi. Geçen yıl yapılan 95 bin kuru kayısı ihracatıyla 313 milyon dolar gelir elde edildiğin aktaran Güldal, "Bu rakamlar sevindirici olmakla birlikte kesinlikle yeterli değildir. Dünyada tekel konumunda bulunan yegane ürünlerimizden birisi olan kayısının hem üreticilerimize hem de Malatya'ya ve ülke ekonomisine katkısının daha fazla olması gerekmektedir. Bu amaca yönelik çalışmanın her projenin başında, yanında ve içerisinde olmayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak bir görev biliyoruz. Özellikle kayısıda iç pazar tüketiminin artmasında bu çalışmaların ve gün kurusu tüketiminin artmasının etkili olduğunu biliyoruz" dedi.


Güldal, otobüs ve kargo firmaları aracılığı ile 16 günlük hasat döneminde 880 ton yaş kayısının Malatya dışına gönderildiğini de belirterek "Kayısı sezonu sonunda 25 bin tonunun üzerinde ilimizden taze olarak kayısı çıkacağını bu rakamlara göre hesaplıyoruz. Ama hedef 100 bin ton taze kayısı pazarlamaktır" diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş ise 313 milyon dolarlık döviz girdisi ile gerek Malatya gerekse ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan kayısı üreticilerinin hak ettikleri yerde olmadığını bildirdi.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kayısının her geçen gün değer kazandığını ancak istenilen seviyede olmadığını ifade ederek, “Kayısının yüzde 25'inin yaş olarak satılması hedeflenmelidir” dedi.


İlgili kurumların bu hedef doğrultusunda çalışmaları gerektiğini aktaran Çakır, "Eksiklikler ne ise biz de belediye olarak bu eksikliklerin giderilmesi noktasında üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.
AK Parti Malatya milletvekili Mücahit Fındıklı da konuşmasında, günkurusu kayısısının artık daha fazla rağbet gördüğünü, İstanbul'da kilosunun 19 TL'den satıldığını ifade edip, hedefin kayısıdan yılda giren girdinin önce 400 milyon dolar, sonra ise 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu vurguladı. Üreticilere ürünlerini sigorta yaptırmalarını öneren Fındıklı, tarımda ürün çeşitliliğini arttırıp çiftçinin önünü açtıklarını kaydetti.
Vali Ulvi Saran da kayısıda tekel durumunda olan Malatya'nın kaliteli üründen ödün vermemesi gerektiğini söyleyerek, "Kayısı yüksek endüstriyel değer taşıyan ürün haline getirilmelidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 21:36:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?