3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Yasağın alt yapısı hazır değil

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin, 19 Temmuz'da uygulanmaya başlayacak sigara yasağını eleştirerek, "Yasağa karşı değiliz, ancak alt yapısı hazır değil.

Kapalı alandaki lokanta ve kahvelere yasak var ancak bahçeli lokanta ve kahvelere yasak yoktur. Yasak tüm işletmeleri kapsamalıydı. Bu haksız rekabete neden olmuştur" dedi.
Esnaf odası başkanlarına sigara yasağıyla ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan ESOB Başkanı Şevket Keskin, "Sigara sağlığa zararlıdır. Bunun zararlı olmadığını hiç kimse söyleyemez. Ama yasak getirilmiş, alt yapısı yok. Nargile Salonu açılması için ruhsat verilmiş, vergi levhası asılmış, işçisi alınmış ama birden bire kapatılıyor. Ancak bahçeli yerlerdeki işyerlerine bu yasak yoktur. Yıllarca işyerini işleten kahveler kapanacak. İşsizliğe çözüm bulmak için teşvik paketi çıkartılıyor, diğer yandan insanların işleri elinden alınıyor. Türkiye'de işler ekmek peynir gibi yapılmasın. Yasağa karşı değiliz, kurallara karşı değiliz. Ama bu işler yapılırken alt yapı oluşturulsun. Zamanında açık yerler kahve olmaz dendi. Bugün kahveler kapalı alanda diye sıkıntı yaşatılıyor. Yasak bahçeli alanları da kapsamalıydı. Bugün sigara yasağı konan kapalı alandaki çay ocağında insanlar 40 kuruşa içtiği çayı içmeyip, bahçeli yerdeki çay ocağında 70 kuruşa içecek. Hem haksız bir uygulama hem de haksız rekabete yol açıldı. Yasak tüm işletmeleri kapsamalıydı. Yasak bu haliyle adil değildir" diye konuştu.


"Bugün insanlar kafede barda, kahvede çıkıp kaldırımlarda sigara içmek için sıra oluşturacaklar" diyen Keskin, "Sigara içmenin en büyük sebeplerinden birisi özendirmedir. Alın size özendirme. Yarın kaldırımlarda gençler sigara içenlere özenip duracak" ifadesini kaydetti.
Esnaf ve sanatkarlardan yasağa uymalarını isteyen ESOB Başkanı Şevket Keskin, şunları söyledi:
"Sigara ithalatını serbest bırakıp, ucuz ucuz sigara satışı yaptıracaksınız, ondan sonra yasak getireceksiniz. Böyle bir uygulama olur mu? İşletmede sigara içene 69 TL, işletmeye 560 TL para cezası kesilecek. Asgari ücretten daha fazla para cezası işletmeye kesiliyor. Aslında cezanın büyüğü işyerinde sigara içene kesilmeliydi. Burada da büyük bir haksızlık yapılmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımız mümkün olduğu kadarıyla yasağa uysun."

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 17:26:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?