3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Yayınevi davasında son durum

Malatya'da 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi cinayetleri davasının 14. duruşması sona erdi. 14. duruşmada mahkeme başkanı sanıklara azmettiricinin açıklanması halinde cezanın düşeceğini düzenleyen maddeleri hatırlatarak, düşünmeleri için süre verirken, mağdur avukatları Ergenekon davasında tutuklu sanık olarak yargılanan Ergün Poyraz'ın davada tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14. duruşmasının başında mahkeme başkanı Ergenekon Davası ile ilgili iddianamenin mahkemeye gönderilerek dosyaya girdiğini belirtti. Mahkeme başkanı, Malatya Emniyet Müdürlüğü'nün soruşturma süreci ile ilgili ihlali bulunup bulanmadığı ile ilgili olarak ise Malatya 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığının mahkemeye bildirildiğini aktardı.

Mahkemede daha önce tanık olarak dinlenen A.Ö. ve Y.Ö. adlı şahıslar hakkında yalancı tanıklık ile ilgili olarak yapılan suç duyurusunun sonucunda ise bu şahıslar hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararının verildiği aktarıldı.

Mağdur avukatları duruşmada mahkemeye, davanın soruşturma kapsamında daha önce tanık ve sanık olarak dinlenen toplam 23 kişiden oluşan bir tanık listesini mahkemeye sundu.
Mağdur avukatlarından Murat Dinçer ise duruşmada söz alarak, "Ergenekon davasının 25 Kasım 2008 tarihli duruşmasında sanık Ergün Poyraz, 'Malatya İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın Zirve Yayınevi olayı tarihinde Malatya'da bulunmasının tesadüf olmadığını, aynı Emniyet Müdürünün Hapletmitoğlu cinayetinin soruşturmasını yaptığını, başka bildiklerinin de olduğu' şeklindeki ifadelerini göz önüne alınarak önce duruşma tutanaklarının istenmesini, daha sonra ise Ergün Poyraz'ın tanık olarak dinlenmesini
talep ediyoruz" dedi.

Mağdur avukatlarının sanıklara etkin pişmanlık ve azmettiricini açıklanması halinde cezanın düşeceğini düzenleyen maddelerin hatırlatmasını istemesi üzerine mahkeme başkanı TCK'nın 38. Maddesinin 3. bendini sanıklara okudu. Mahkeme Başkanı, "Azmettirenin belli olmaması halinde, kim olduğunun ortaya çıkmasını sağlayan fail veya diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 20 yıldan 25 yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına hükmolunabilir.

Diğer hallerde verilecek cezada, üçte bir indirim yapılabilir" maddesini okudu.
Mahkeme başkanı sanıklara yönelik olarak, "Bu madde, azmettiriciyi ortaya çıkaranlara alacakları cezada önemli indirimler getiriyor. Siz bununla ilgili düşünün" dedi.
Olayın kilit isimi Emre G.'nin avukatı ise söz isteyerek, "O maddeyi ben cezaevinde müvekkilime hatırlattım. Bu konuda süre istiyoruz" talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, duruşma sonucunda Ergenekon davası'da sanık olarak yargılanan Ergün Poyraz'ın ifade tutanaklarının istenmesine, tanık listeleri için ek süre verilmesine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan Ergenekon davası ile Zirve Yayınevi davasının arasında bağlantı olup olmadığı için yazılan yazıya verilecek cevabın beklenilmesine, azmettiricinin açıklanması halinde cezanın düşeceğini düzenleyen maddelerden yararlanmak isteyen sanıklara ek süre verilmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Şubat 2008 tarihine erteledi.

İha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 13:26:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?