3
Mayıs
2024
Cuma
MALATYA

Ziraat Odası Başkanı'ndan açıklama

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, su tasarrufu için basınçlı sulama sistemine geçilmesini önererek, "Ziraat Bankası tarafından su tasarrufu amacı ile kapalı ve basınçlı sulama sistemlerine yönelik verilen sıfır faizli kredileri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca sağlanan yüzde 50 hibe desteklerinden yararlanılmalıdır" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, 22 Nisan Dünya Su Günü münasebetiyle oda binasında yaptığı basın açıklamasında, suyun önemini dile getirdi. Polatbaş, "Dünya nüfusu son yüzyılda 3 kat artmış, su kullanımı da 6 katına çıkmıştır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir" ifadelerini kullandı.

"Ülkemiz ekonomisi açısından gündemden düşürülmemesi gereken en önemli konu, sulama alanlarımızın arttırılması, sulamaya açılmış alanlarımızın korunması ve israfın önlenmesidir" diyen Polatbaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sulamanın her iki boyutu da aynı derecede önem taşımaktadır. Bir taraftan yeni sulama alanlarının açılması sürdürülürken diğer yandan da sulana alanlarda verimliliğin artırılması çalışmaları büyük bir gayretle sürdürülmelidir. Ülkemizde su kaynaklarımızın yüzde 75'inin kullanıldığı tarım sektöründe, çiftçimizin son dönemlerde su uygulama randımanı yüksek olan sulama metotlarına daha fazla rağbet etmekte olduğu bilinmektedir. Su kullanıcılarına düşen en önemli sorumluluğun 'su tasarrufu' olması dolayısı
ile çiftçilerimizin de bu konudaki duyarlılığını ve bilincini artırılması için daha fazla gayret gösterilmesi gerekmektedir."

Polatbaş, Ziraat Bankası tarafından su tasarrufu amacı ile kapalı ve basınçlı sulama sistemlerine yönelik verilen sıfır faizli kredileri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca sağlanan yüzde 50 hibe desteklerini memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı. Polatbaş, su konseyi kurulması ile Su Yasası'nın çıkarılması konularında geçen yıl öneride bulunduklarını ancak aradan bir sene geçmesine rağmen bir ilerleme sağlanamadığını kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 15:42:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?