4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Zirve Yayınevi davasına yakın takip

Malatya'da, Zirve Yayınevi'nde 3 kişiyi öldürdüğü öne sürülen sanıklar davanın ikinci duruşması için adliyeye getirildi.


3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı izlemek için TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, Almanya Büyükelçiliği'nden Konsolos Vekili Raner Dost, Türkiye Prostestan Kiliseler Birliği Dönem Başkanı Zekai Tanyar, Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Dönem Sözcüsü Dönem Sözcüsü İsa Karataş, Diyarbakır Kilisesi Ruhani Lideri Ahmet Güvener, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Bayer, İnsan Hakları Ortak Girişim Platformu, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi, Helsinki Yurttaşlar Derneği temsilcileri, avukatlar, öldürülen Alman Tilmann Geske'nin eşi Suzanna Geske, Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın, zanlılardan Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın, bazı sanık yakınları ile yabancı ve Türk basınından çok sayıda gazeteci adliyeye geldi.


Tutuklu sanıklar Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C.'nin adliyeye getirilişi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı, zanlılar hızlı bir şekilde içeriye alındı.


Malatya'da 18 Nisan tarihinde 1'i Alman uyruklu 3 kişiyi öldürmek suçundan tutuklu yargılanan Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C. ile tutuksuz yargılanan Kürşat K. ve Mehmet G., bugün ikinci kez mahkeme önüne çıkacak. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı örgüt kurmak, terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde birden fazla adam öldürmek, iş yeri dokunulmazlığını bozmak ve silahlı terör örgütüne yardımda bulunmak"tan yargılanan sanıklar ve avukatları duruşmada savunmalarını mahkemeye sunacak.


İlk duruşmada mağdur avukatlarından Ergin Çinmen'in, sanıklarla ilgili sevk maddelerinde hatalar olduğunu, sanıkların soykırım suçu işlediklerini iddia ederek bu davadaki suçun soykırım suçu kabul edilmesi gerektiğini ileri sürmesi talebi ile ilgili olarak mahkemenin ara kararını bu duruşmada vermesi bekleniyor. Mağdur avukatlarının "16 klasörden oluşan misyonerlik ve Hristiyanlık ile ilgili bilgi ve delillerin dava kapsamından çıkartılması" ile ilgili talebinin de bugünkü duruşmada ara karara bağlanması bekleniyor.


Bu arada, davanın ilk duruşmasına Almanya Ankara Büyükelçiliği Hukuk İşleri Başkanı Martin Graft, Kiliseler Başpasörü Ahmet Güvener, ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Büro Sorumlusu Jeffrey Collins de katılmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 10:31:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?