4
Mayıs
2024
Cumartesi
MALATYA

Zirve Yayınevi duruşmasının ardından

Malatya'da, Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili görülen duruşmanın ardından müdahil avukatları adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Müdahil avukatlarından Özkan Yücel, mahkemenin tarafsızlığı yönünde kaygıları olduğunu yinelerken, Orhan Kemal Cengiz ise kendisine yönelik tehditler nedeniyle koruma talep ettiğini belirtti.

Özkan Yücel, davaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu duruşmada sanık sorgularına geçilemedi. Yargılamanın başından beri yargılamanın adil olabilmesi ve gerçeklerin ortaya çıkartılabilmesi için mahkemeden bir kısım taleplerde bulunduk. Mahkemenin görüntülü ve sesli sistemle kaydedilmesi ve delillerin taraflara verilmesine ilişkin taleplerimizi ilk celseden beri sürdürüyoruz. Ancak bu taleplerimiz reddedilmişti. Askeri ve Yüce Divan'da görüntülü ve sesli kaydın mümkün olabildiği görüldü. Buna rağmen mahkeme heyeti bu taleplerimizi sürekli reddetti. Diğer taraftan dijital ortamdaki kayıtların ve yer göstermeye ilişkin CD kayıtlarının verilmesini talep ettik, sadece yer göstermeye ait CD kayıtlarının tarafımıza verilmesine izin verildi" dedi.

Özkan, "Bu koşullar altında yargılamanın sağlıklı olamayacağı, mahkemenin kararını verirken yasal gerekçelerden uzak ve ferdi davrandığı, tarafsızlık ilkesini çiğnediği kanısıyla yargıçların tümüne 'ret' talebinde bulunduk. Dosya bu aşamada Diyarbakır'a gidecek" şeklinde konuştu.

Orhan Kemal Cengiz ise kendisine gelen tahditler nedeniyle koruma talebinde bulunduğunu belirterek, "Tehdit edenlerin arkasında duran şey bir biçimde kendisini gösteriyor. Bu davanın sağlıklı bir şekilde sonuçlanması için bize bir anlamda yön gösteriyor. 'Biz buradayız' diyorlar. Bakılması gereken yön budur" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Malatya'da, Zirve Yayınevi'nde 3 kişiyi öldürdüğü öne sürülen sanıklar davanın 3. duruşması için adliyeye getirildi.

3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmayı izlemek için Hollanda Büyükelçiliği Siyasi İşler Başkanı Erkan Keskinsoy, Almanya Büyükelçiliği Müsteşarı Martin Grand, Avrupa Konseyi Türkiye Delegasyonu'ndan Drago Bellado, Norveç Büyükelçiliği Komisyon Şefi Yardımcısı Stion Cristiansen, Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları Derneği Doğu ve Güneydoğu Bölge Başkanı Niki Perinçek, öldürülen Alman Tilmann Geske'nin eşi Suzanna Geske, Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın, Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın, mağdur avukatı Orhan Kemal Cengiz ile bazı sanık yakınları ile yabancı ve Türk basınından gazeteciler adliyeye geldi.

Tutuklu sanıklar Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C.'nin adliyeye getirilişi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı, şahıslar hızlı bir şekilde içeriye alındı.

Malatya'da 18 Nisan tarihinde 1'i Alman uyruklu 3 kişiyi öldürmek suçundan tutuklu yargılanan Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C. bugün 3. kez mahkeme önüne çıkacak. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "silahlı örgüt kurmak, terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde birden fazla adam öldürmek, iş yeri dokunulmazlığını bozmak ve silahlı terör örgütüne yardımda bulunmak"tan yargılanan sanıklar ve avukatları duruşmada savunmalarını mahkemeye sunacak.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 14:20:53
Güncelleme :25 Şubat 2008 Pazartesi 14:04:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?