15
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM
Belediye Sayfaları

40 yıllık su hasreti bitiyor

Malatya'nın Arguvan İlçesi Yazıbaşı Köyü'nde yaşanan su sorunu çözülüyor. Yaklaşık 40 yıldır içme suyu sorunu yaşadıklarını belirten vatandaşlar, köylerine getirilecek suyun kaynağına giderek dua etti.

Yazıbaşı Köyü'nde yaklaşık 40 yıldan beri içme suyu sorunu yaşanıyor. Köylüler yıllardır günlük içme suyu ihtiyacını, çevre köylerden ve su kaynaklarından eşek sırtında su taşıyarak karşılıyordu. Yıllardan beri devam eden su problemine sonunda Arguvan Kaymakamlığı son verdi. Kaymakamlık, köydeki su problemini çözmek için komşu köy Ermişli sınırları içindeki kaynak suyunu kullanma kararı aldı. Malatya İl Genel Meclisi'nin aldığı kararla 73 bin YTL ödenek ayırmasıyla Yazıbaşı Köyü'ne şebekeli suyun getirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Yazıbaşı Köyü sakinleri, Arguvan Kaymakamı Tuncay Akkaya ve ilçenin İl Genel Meclisi üyesi Ahmet Eren ile birlikte toplu halde suyun çıktığı kaynağın başına gitti. Köyde traktör ve araçlarına binen köylüler, yol bitiminde araçlarından inerek dağda yürüdü. 7 kilometrelik yolu çocuklarını sırtlarına alarak yürüyen kadınlar, kaynak suyun başına giderek soğuk sudan içip dua etti.

Yaşlı köylü kadınlar yürümekten yorulduklarını belirterek, "Yorulduk. Yıllardır suyumuz yoktu. 40 yıl oldu. Kendimizi bildik bileli su çilesi çekiyoruz. Bir an önce suyumuzu istiyoruz. Su için çok çile çektik. Suyu eşeklerle getiriyoruz. Köyün ihtiyarları artık suyu getiremiyor" diye konuştu. Bir köylü ise, "Halk çok mutlu. Halk halen duyduklarına inanamıyor. Aktığı zaman çoğu kalp krizi geçirir. Çünkü bir eşek 1 milyar lira oldu" dedi.

Arguvan Kaymakamı Tuncay Akkaya ise yaptığı açıklamada, "Ermişli Köyü'nun Yazıbaşı Köyü'ne verdiği içme suyu için çalışmalar başladı. Kış döneminden önce suyu köyü getirmeyi hedefliyoruz. Köylülerimiz bir defa inanmış. Bizim bu inancı boşa çıkartmamız zaten mümkün değil. Çalışmalara hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Malzemelerimizi aldık, muhtarımıza teslim ettik. Bundan sonra süreç ivedilikle işleyerek, gerekli içme suyu köyümüze tahsis edilecek" dedi.

 İl Genel Meclisi üyesi Ahmet Eren ise, Yazıbaşı Köyü'nün yıllarca süren su sorunun Ermişli Köyü'nün verdiği kaynakla son bulduğunu ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2005 Çarşamba 11:12:26
Güncelleme :10 Ekim 2005 Pazartesi 11:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
seçil IP: 85.100.126.xxx Tarih : 11.02.2007 16:16:17
ewet köye suyun gelmesi çok iyi oldu ama bu güzellikte emeği geçen yazıbaşı köyü dernek başkanı LATİF ADIGÜZEL ve dernek yönetim kurulununda çok katkısı var herkese teşekkürler