30
Nisan
2024
Salı
DARENDE - MALATYA

Hüseyin Apan


Hüseyin APAN(1934-1989)

Prof.Dr Hüsayin Apan, 1934 Yılında Malatya ili Darende ilçesinde doğdu. Darende Cumhuriyet İlkokulunu bitirdikten sonra, Darende Ortaokulu ikinci sınıfında iken parasız yatılı sınavını kazanarak Afyon Lisesi orta kısmından 1952 yılında pekiyi derece ile mezun oldu. Daha sonra gittiği İstanbul Haydarpaşa Lisesi fen kolundan 1955 yılında mezun oldu. Aynı yıl kayıt olduğu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesini 1959 yılında pekiyi derece ile bitirdi.

O tarihten sonra bir yıl süre ile Gaziantep Zirai Araştırma Enstitüsünde Mühendis olarak çalışan, Temmuz 1960’ta girdiği muharebe yedek subay okulundan okul üçüncüsü olarak mezun olan Hüseyin APAN, askerlik görevini tamamladıktan sonra Ocak 1962’de Gaziantep Zirai Araştırma Enstitüsünde Müdür muavini olarak göreve başladı.

Eylül 1962’de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinin açmış olduğu Asistanlık sınavını kazanarak Fitotekni kürsüsüne asistan olarak atandı. Mart 1965’de doktora çalışmasını tamamlayarak pekiyi dereceyle ziraat doktoru ünvanını aldı. 1967-1969 yılları arasında AID kanalıyla bilgi, görgü ve ihtisasını arttırmak üzere Amerika Birleşik Devletleri Nebraska Üniversitesine gönderildi; bu üniversitede master yaptı. Yurda döndükten sonra çalışmalarını aralıksız sürdüren Hüseyin APAN, doçentlik sınavının tüm aşamalarını başarıyla vererek 1970 yılında üniversite doçenti ünvanını kazandı. Nisan 1975 tarihinde profesör olarak atandı. Temmuz 1977 tarihinden itibaren 3 ay süre ile tetkik ve incelemelerde bulunmak üzere İngiltere ve Fransa’ya gitti.

Ocak 1978 tarihinde Urfa Ziraat Fakültesi Dekanlığına atandı ve Ağustos 1982 tarihine kadar kurucu Dekan olarak Urfa Ziraat Fakültesinin kuruluş ve gelişmesinde canla-başla çalıştı. 1980 yılında Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat fakültesi Dekanlığına vekalet etti. Eylül 1982-Mayıs 1983 tarihleri arasında Diyarbakır Dicle Üniversitesinde Rektör yardımcısı olarak görev yaptı. Aralık 1983 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde göreve başladı. Görev yaptığı heryerde olduğu gibi, Karadeniz Bölgesi tarımının modernize edilmesinde fedakarlık ve özverilerle dolu çalışmalar yapmıştır. Kalkınma planlarının yapıldığı dönemlerde sebzecilik ihtisas komisyonlarına katılarak yönlendirici katkılarda bulunmuştur.

İki çocuk babası olan, ingilizce ve fransızca bilen Prof. Dr Hüseyin APAN 23 Ekim 1989 tarihinde kalp yetmezliğinden vefat etti. Darendenin Hacıderviş mahallesinde bir caddeye Prof.Hüseyin APAN'ın ismi verilmiş olup, 03 ekim 2006 tarihinde belediye meclisinin almış olduğu karar kardeşi İstanbul Darendeliler Eğitim ve Kültür Vakfı yönetim kurulu üyesi Muharrem APAN'ın bu konuda vermiş olduğu talep dilekçesinin görüşülmesi ve kabulü sonucu gerçekleşmiştir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar