30
Nisan
2024
Salı
DARENDE - MALATYA

Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba)


Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba)   (1331–1412)

Şeyh Hamid-i Veli’nin asıl ismi Hamid Hamidüddin olup, Osmanlı padişahlarından Yıldırım Beyazıt zamanında yaşamıştır. Kayseri Akçakaya Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Horasan erenlerinden Musa Kayseri’nin oğlu olup, soyu Hz. Muhammed’in 24. kuşağına kadar dayanmaktadır.

Çeşitli ilim merkezlerinde dini ve dünyevi ilimlerle ilgili icazet alarak, irşad vazifesi için Bursa'ya yerleşmiştir. Bursa'da çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar Müminler" nidasıyla insanlara somun dağıtmıştır. Bu sebeple Somuncu Baba lâkaplı Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, Ekmekçi Koca olarak da tanınmıştır. Yıldırım Beyazıd Niğbolu zaferini kazanınca Hakka şükür nişanesi olarak Bursa Ulu Camisini yaptırmıştır. Caminin açılış hutbesini Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri okumuş, hutbede Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır. Bu olağanüstü hutbeyi dinleyen cemaat Şeyh Hamid-i Veli’ye büyük saygı göstermiştir.

Bursa’da manevi kişiliği ve bilgelik yönü ortaya çıkınca Şeyh Hamid-i Veli şöhretten sakındığı için öğrencileri ile birlikte Bursa'dan ayrılarak Aksaray'a gelmiştir. Hacı Bayramı Veli’yi yetiştirmiş ve Onu müminleri irşad etmek üzere Ankara'ya göndermiştir.

Şeyh Hamid-i Veli m.1412 (h. 815) tarihinde ölmüştür. Ölümünden sonra zamanında halvethane olarak kullanılan, bugünkü Şeyh Hamid-i Veli Camisi’nin içerisine gömülmüştür. Sandukası ceviz ağacından olup, ağaç işçiliğinin güzel bir örneğidir.

Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin; Zikir Risalesi, Silah'ül-Müridin ve Hadis-i Erbain adında yazılı üç eseri bilinmektedir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar