19
Mayıs
2024
Pazar
HOZAT - TUNCELİ

AKP Tunceli için start aldı

Yeni oluşturulan AK Parti Tunceli il yönetimini ziyaret etmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Tunceli'ye gelen AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, türban tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.


Kadın Kolları Teşkilatlanma Başkanı Nurdan Şanlı ve AK Parti Kadın Kolları Genel Sekreteri Hamiyet Yıldızbaş ile birlikte Tunceli'ye gelen AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, türban sorununu insan hakları ve özgürlükler bağlamında değerlendirdiklerini söyledi.


Bir taraftan ''Haydi kızlar okula'' kampanyaları düzenlenerek okula gitmeyen kızların okullu olmasına çalışıldığını belirten Şahin, "Bir taraftan da okula gitmeye çalışan kızlarımızı şeklinden, şemalinden, başındaki eşarbı nedeniyle 'Hayır bir dakika gidemezsin, eğitim alamazsın, şurada çalışamazsın, şurası kamusal alan buraya giremezsin' türü yasaklarla eve hapsetmeye ve onun bu anlamda özgürlüğünü kısıtlamaya çalışıyoruz. Ben bütün yasaklara karşıyım. Böyle baktığımız zaman bu yasağın da kalkması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.


Yapılan kamuoyu araştırmalarının da halkın türban yasağının kaldırılması gerektiğine işaret ettiğini dile getiren AK Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, "TESEV'in yaptığı, büyük araştırma gruplarının yaptığı anketlere göre halkımız aslında bu yasakları tasvip etmiyor ve yüzde seksen beş oranlarında bunun çözülmesi konusunda halkta genel bir kanaat var. Niye çözülmüyor derseniz hep söylediğimiz bir şey var, kurumlar arası mutabakat. Yani biz çatışmalar çıkmadan kurumların birbiriyle uzlaşacağı modellerle bunun çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.


Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın İspanya'da türbana ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlatması üzerine Şahin, "Orada hoşgörüsüzlükten bahsetti. Dünyanın yaşadığı sıkıntıların çözümünde birbirimizi sevmemiz anlamamız ve birbirimizi olduğumuz gibi kabul etmemiz gerektiğini söyledi. Bu bağlam içerisinde baktığın zaman bu yasağın da çözülmesi gerektiğini söyledi" ifadesini kullandı.


Başka bir gazetecinin Başbakan'ın ''Türban sorunu tek bir cümleyle çözülür'' sözünü hatırlatması üzerine de Şahin, "Bakın, halk bunun çözülmesini istiyor ve bizim tam demokratik ve tam kalkınmış bir Türkiye hedefimiz var. 2 Temmuz'da halkımız değişim, güven ve istikrara oy verdi. Bizim o oyları iyi okumamız lazım" şeklinde konuştu.

YÖK YASASINDA TÜRBANI YASAKLAYAN BİR MADDE YOK


AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, YÖK Kanunu'nda türbanı yasaklayan bir hüküm bulunmadığını ileri sürdü. Şahin, "Aslında dönüp baktığımız zaman yasal olarak bir engel yok. Bakın YÖK'ün yasasının 17. maddesinde 'Kılık kıyafetinden dolayı eğitim hakkı engellenemez' diyor. Bugün, biz bu yasağı niye yaşıyoruz derseniz, hepimizin bildiği Anayasa Mahkemesi'nin iptal edilmiş bir maddeye karşı çıkarmış olduğu bir yasak var. YÖK'ün bu maddesi bulunmasına rağmen YÖK'ün 17. maddesi duruyor; değiştirilmedi dolayısıyla yasal olarak baktığınız zaman buna bir engel yok" dedi.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın türban tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine ise Şahin, "O kendi şahsi görüşünü açıklıyor. Türkiye Cumhuriyeti demokratik laik sosyal bir hukuk devleti ve bizim anayasamız ülkenin nasıl yönetileceğini belirtiyor. Burada yasama, yargı ve yürütme var. Her birinin görev ve sorumluluğu da anayasayla belirlenmiş durumda. Parlamento'nun görevi yasama yapmak. Dolayısıyla siyasi partiler milletten aldıkları güçle parlamentoda yasa yapabilecek çoğunluğa sahipse bu da siyasi partiler kanununda ve içtüzükte bellidir, meclisin nasıl çalışacağı. O kadar sayısı varsa, milli iradeyi milletin gücünü arkasına almışsa istediği yasayı çıkarabilir. Dolayısıyla Yargıtay Başsavcısı'nın söylediği gibi 'Siyasi partiler bu konuda konuşamaz' diye bir şey olamaz. Siyasi partiler bunun için var" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 15:06:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?