17
Mayıs
2024
Cuma
GÜRPINAR - VAN
Belediye Sayfaları

Gürpınar'da Heliz otuna hücum

Van ve çevresinde ilkbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte, uzak yaylalardan toplanan ve otlu peynir yapımında kullanılan 'Heliz' isimli ot, adeta kapışılıyor.
Köy minibüslerin üzerinden Gürpınar İlçesi'ne getirilen ve bağı 1 milyon liraya satılan 'Heliz' peynire farklı bir koku ve tat katmasının yanı sıra antibakteriyel özelliği yüzünden tercih ediliyor. Yörede 'Heliz' otunun yumurtalı kızartmasının yanı sıra salamurası da yapılıyor. Genelde düşük gelirli vatandaşlar tarafından salamurasını yaparak kışın peynir yerine de kullanılıyor. Bölgede mayıs ayının ikinci yarısından sonra yetişen ve 15 gün gibi kısa bir ömrü olan Heliz otu, yıllardan beri bölgenin vazgeçilmez şifalı otu olarak biliniyor ve halk tarafından tüketiliyor.
VAN - İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2004 Cumartesi 15:28:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilyas parlak IP: 85.96.250.xxx Tarih : 10.04.2005 12:06:11

merhabalar. ben aslen vanlı istanbul doğumlu ve şuanda izmitte askerim int. takılırken bu haberi gördüm ve çok sevindim sevinme sebebim ise demek memleketimizde olan olağan üstü güzel bitkileri ilgilendiren hemşerilerimiz var. bunlara çok tşekkür ediyorum saygılarımla