28
Mayıs
2024
Salı
GÜRPINAR - VAN
Belediye Sayfaları

Hortum korkuttu

Van'ın Gürpınar İlçesi'ne bağlı Elaçmaz Köyü'nde ortaya çıkan hortum binaların çatılarını uçurdu. Bazı evlerin oturulamaz hale geldiği köyde ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
 
Edinilen bilgiye göre, ilçe merkezinde 50 kilometre uzaklıktaki 300 haneli ve yaklaşık 3 bin 500 nüfuslu Elaçmaz Köyü'nde, dün akşam saat 18.30 sıralarında şiddetli yağmurla birlikte ortaya çıkan hortum nedeniyle ilköğretim okulunun çatısı ve okul lojmanının çatısı uçarken, 7 evde hasar oluştu. Büyük panik ve korkunun yaşandığı köyde elektrikler de kesilirken, ölen ya da yaralanan olmadı. Gürpınar Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, olayın ardından köye gelerek incelemelerde bulundu. Köylüler, hortum nedeniyle oluşan zararların karşılaşacağını belirten Kaymakam Özkan'dan bayram öncesi elektrik arızasının bir an önce giderilmesini istedi.
 
Kaymakam Özkan, hasar tespitine başlandığını belirtti. Hortumun trafoya da zarar verdiği için köye elektrik verilemediğini söyleyen Özkan, "Köy okulu ile öğretmenler lojmanın çatısı uçmuş, vatandaşlarımızın da evlerinde hasarlar var. Bunların hepsini tespit edeceğiz. Trafoyu onarmak için çalışmalara başlandı. Hasar tespit edildikten sonra elimizden geldiğince devletimizin imkanlarıyla vatandaşlarımıza yardımcı olacağız. Daha önce böyle bir hortumla karşılaşılmadı, ancak buna yakın derecede olaylar oluyordu" dedi.
 
Oluşan hasar hakkında bilgi veren köy muhtarı Hacı Aktaş, hortumda 7 ailenin büyük zarar gördüğünü belirterek, yaklaşık 10 bin bağ otunun da etrafa savrularak kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
 
Evinin duvarı yıkılan Senar Gündoğdu, iftarı açtıkları sırada yağmurla birlikte şiddetli bir rüzgarın çıktığını anlatarak, "Biz içeride 12 kişiydik. İftardan hemen sonra saat 18.30 sıralarında hortum kapıyı zorlayarak içeri kadar girdi. O kadar güçlü bir hortumdu ki evin damını bile havaya kaldırdı. Elektrik kesildi, evimin bir kısmı yıkıldı. Korkudan ne yapacağımızı şaşırdık. Deprem olduğunu zannederken, dışarıya baktığımda hortum olduğunu gördüm" diye konuştu.
 
Hortum çıktığı sırada evinde misafirleriyle birlikte iftarlarını açtıklarını belirten köylülerden Şerif Karakoç ise, "İftarımızı açtığımız sırada büyük bir gürültü koptu. Yağmur yağıyor, gök gürlüyordu. Biz deprem olduğunu zannederek dışarıya çıkmak istedik. Ancak, çok şiddetli rüzgar olduğu için çıkamadık. Kapıyı açtığımızda okulun çatısındaki saçların duvarlara değdiğini gördük. Dışarıya baktığımızda ise hortumun olduğunu gördüm. Yaklaşık 5 dakika süren hortumda çatı saçları ve otlar havada uçuşuyordu. Çatılar evlerin duvarlarına çarpıp, camlarını kırıp duvarlarına hasar verdi. Sanki roket atılıyor gibi evin penceresinden çatılara ait tahtalar içeri girdi. Evin dış duvarlarında ise havan topu değmiş gibi hasarlar ortaya çıktı" şeklinde konuştu.
 
Reşat Gündoğdu ise hortum karşısında şok geçirdiklerini ifade ederek, hortum sonrası okulun duvarlarında çatlaklar oluştuğunu ve çatı saclarının elektrik kablolarını kestiğini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2006 Pazar 15:01:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?