2
Mayıs
2024
Perşembe
TURİZM

Frig Vadisi sanal ortama giriyor

Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, internet ortamında da bir site oluşturulduğunu, şu anda deneme yayınları yapıldığını belirterek, "İleriki dönemlerde insanlar, Frig Vadisi'nde gezecekleri yerleri harita üzerinde görebilecekler" dedi.

Vali Muzaffer Dilek, Frig Vadisi'ndeki son gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Vali Dilek, Seydiler'den Ayazini'ne 40 kilometre yol olduğunu hatırlatarak, Turizm ve Kültür Bakanlığı'ndan o yol için ödenek talebinde bulunduklarını, yolun, Ayazini, Seydiler ve İscehisar'dan Afyonkarahisar'a bir ring olacak şekilde yapılmasını düşündüklerini söyledi.

Frig Vadisi raporunu hazırlayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduklarını ifade eden Vali Dilek, "Geçen hafta 4 kişilik bir ekip geldi. Rapor üzerindeki çalışmaları incelediler. Acil Durum Yönetimi ve Bilgi İşlem Merkezi (ADUYBİM) tarafından hazırlanan ve yaklaşık bin 750 kilometrelik alanı kapsayan Frig Vadisi Projesi, envanter verilerinin sayısal ortama aktarılması bitirilerek sonuçlandırıldı. Yaklaşık 4 aylık yoğun bir çalışmanın eseri olan proje Afyonkarahisar sınırları içerisinde kalan kısmı adına yapılan bugüne kadarki en kapsamlı proje oldu. Projede 6 kişi görev aldı. 10 binin üzerinde fotoğraf karesi, yaklaşık 120 saatlik video çekimi ve tüm mekanların koordinatları alınarak sayısal bir altlık oluşturuldu. Ayazini'nde tescilsiz yapılar vardı. Bunların tespiti yapıldı. 3 boyutlu bir haritayla bunların envanteri hazırlandı. İnternet ortamında da bir site oluşturuldu. Şu anda deneme yayınları yapılıyor. İleriki dönemlerde insanlar, Frig Vadisi'nde gezecekleri yerleri harita üzerinde görebilecekler. Yapılan bu çalışmaların paylaşımına ve tanıtımına yönelik 'www.frigvadisi.org' isimli site hazırlanarak yayınına başladı" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde her hangi bir çalışma olmaması halinde Aralık ayına doğru, Ayazini ve Göynüş Vadisi'ni içine alan bir proje hazırlamaları gerektiğini kaydeden Vali Dilek, şunları söyledi:

"Gezi alanlarına başlayacağız. Burda bir mağara var. Onun zemini ahşapla doldurulacak. Orjinalliği korunacak. Hem de insanlar gittiğinde oturabilecek bir mekan oluşturmak istedik. Yine ahşaptan kabul yeri veya müracaat yeri yapmayı düşünüyoruz. Seydiler'den Ayazini'ne 40 kilometre yol var. Turizm ve Kültür Bakanlığı'ndan o yol için ödenek talebinde bulunduk. Yolun, Ayazini, Seydiler ve İscehisar'dan Afyonkarahisar'a bir ring olacak şekilde yapılmasını düşünüyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2005 Pazartesi 16:16:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?