30
Nisan
2024
Salı
TURİZM

Taşhan projesine onay

Afyonkarahisar'da bulunan tarihi Taşhan'ın restorasyon projesinin, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandığı bildirildi.

Afyonkarahisar Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, Taşhan'la ilgili yazışmalar, 2003 yılında Vali Muzaffer Dilek'in talimatıyla başlatıldı. Taşhan'ın binasının müşterek mülk olması nedeniyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü, özel şahıslar ve Afyonkarahisar Belediyesi'ne ait hisselerin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde tek bir elde toplanması gerektiği noktasından hareket edilerek kamulaştırma çalışmaları başlatıldı.

Bu çerçevede, Valilik Proje Bürosu'nda, proje hazırlıklarına da eş zamanlı olarak başlandı. Mimar Turan Ertuğrul'un eşgüdümü ve sorumluluğunda 2004-2005 yıllarında devam eden restorasyon projesi çalışmaları, 2005 Temmuz ayında tamamlanarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün incelemesine sunuldu. Daha sonra Eskişehir Koruma Kurulu'na sunulan proje, kurul toplantısında görüşülerek onaylandı.

Taşhan'ın başka kişilere ait hisselerinin kamulaştırılması için gerekli karar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından alınarak, kamulaştırmaya esas bilgi ve değerlerin tespiti çalışmalarına Kütahya Bölge Müdürlüğü'nce devam ediliyor. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Yıllardır yok olmaya terk edilmiş tarihi Taşhan'ın restorasyonundan sonra, önümüzdeki yıl ve yıllarda Afyonkarahisar'ın ticaret, kültür ve turizmine önemli katkı sağlayacağı beklenmektedir. Taşhan'ın restorasyonunun önümüzdeki dönemde süratle tamamlanması, kazandırılacak yeni fonksiyonlarla şehir ekonomisine katkı yapar hale getirilmesi, yüzyıllara meydan okumuş bu özgün tarihi mirasın korunmuş olması başlı başına bir değer ve hizmet olacaktır. 2006 yılı içinde kamulaştırma işleminin tamamlanması halinde, bu bina Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilebileceği gibi, kullanım karşılığı restore edilmek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da 29 yıl süreyle tahsis edilebilecektir."

.
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2006 Salı 15:17:36
Güncelleme :31 Ocak 2006 Salı 15:22:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?