30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Afyonlu şair Osman Atilla, ölüm yıldönümünde anıldı

Afyonkarahisar'ın yetiştirdiği ünlü şairlerden Osman Attila, ölümünün 28. yıl dönümünde düzenlenen bir programla anıldı. Programa; Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Doğru Yol Partisi İl Başkanı Adnan Demirel, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Osman Attila'nın mezarı başında yapılan duanın ardından program, Afyonkarahisar Lisesi Konferans Salonu'nda devam etti. Burada İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı, günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Osman Attila İlköğretim Okulu Öğretmeni Bahri Oktay ise Osman Attila'nın kişiliği hakkında bilgiler verdi. Okunan şiirlerin ardından Osman Attila'nın yeğeni Devlet eski bakanlarından İsmet Attila, bir konuşma yaptı. Bu topraklarda doğmuş, büyümüş ve yaşamış kişiler olarak her zaman Afyonkarahisarlı olmaktan gurur duyduklarını belirten Attila, "Osman Attila'nın şu şiir dizelerini hiç unutmuyorum: Çoğunuz beni Ankara'da sanır, Afyonkarahisar'da bir dam çökse yüreğim parçalanır. İnsanlar eğer doğduğu, büyüdüğü, yetiştiği topraklara yararlı değilse, onu içinde hissetmiyorsa, o insanlar ülkeye ve memleketine faydalı olamaz. Yurt severlik burada başlar" dedi.

Daha sonra söz alan Vali Muzaffer Dilek, Osman Attila'nın kentin yetiştirdiği en büyük şairlerden biri olduğunu dile getirerek, "Ne kadar çok şey söylesek Afyonkarahisarlılar'ın yakından bildiği bir insanı onlara anlatmak mümkün değil. Bizleri en iyi anlatan sanatçılarımızdır. Sanatçılarımıza sahip çıkmıyorsak, gelecekle doğru köprüyü kurmuyoruz demektir. Bütün sanatçılar, görev yaptığım illerde doğal misafirlerimdir. İlimizin yetiştirdiği bu büyük insanı bundan sonra gelecek kuşaklara daha iyi anlatmak zorundayız. Önümüzdeki dönemde, şehrimizin kültür ve sanatının gelişmesi için de bir takım şeylerin yapılması gerekiyor. Sanatçılar, alçak gönüllü insanlardır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Şengül, "Osman Attila'nın Şiirlerinde Memleket Teması" konulu bir konferans verdi. Osman Attila'yı anma programı Afyonkarahisar türküleriyle sona erdi.

OSMAN ATİLLA KİMDİR?

Osman Attila, 10 Mayıs 1922 tarihinde Afyonkarahisar'da doğdu. Gedik Ahmet Paşa İlkokulu'nu bitirdikten sonra Afyon Lisesi'nde okudu. O dönemde Afyon Halkevi tarafından yayınlanan Taşpınar Dergisi'nde yazı hayatına başladı. Daha sonra Ankara'da Türk Dil Kurumu'nun "Türk Dili Dergisi" ile Halkevleri Genel Merkezi'nin yayın organı olan Ülkü Mecbuası'nda adını yurt çapında duyurdu. 1965 genel seçimlerinde Adalet Partisi Afyon Milletvekili olarak TBMM'ye girdi ve 4 yıl süreyle milletvekilliği yaptı. 1969 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın Müşavirliği'ne atandı ve ardından Kültür Bakanlığı Basın Müşavirliği'ne geçti.

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 18:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
feti ken IP: 88.227.4.xxx Tarih : 20.09.2008 12:08:00

osman atilla ölse bile kalbimizde yaşayacaktır