30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Belediyeden Sebze haline yıkım

Afyonkarahisar Belediyesi sebze ve meyve halindeki dükkan kiracılarının, mahkeme kararı çıkmadığı gerekçesiyle boşaltmadığı dükkanların yıkımına başladı. Esnaf ile belediye personeli arasında zaman zaman gerilimler yaşanırken, çıkabilecek her hangi bir olaya karşı İl Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şubesi ekipleri olay yerinde hazır bekletildi.

Afyonkarahisar Belediyesi yaklaşık 10 ay önce Yoncaaltı Camii çevresinde bulunan ve sebze pazarı olarak kullanılan belediye dükkanlarını yıkıp, buraya otopark ve iş merkezi yapmak için karar almıştı. Bu karar belediye kiracıları tarafından itiraz edilerek mahkemeye taşınmıştı. Afyonkarahisar Belediyesi bir süre önce mahkeme tarafından karara bağlanan birkaç dükkanın yıkımını gerçekleştirmişti. Bu sabah belediye ekipleri tüm dükkanların yıkımına başladı. Bu sırada henüz dükkanlarını boşaltmamış olan esnaflar duruma itiraz etti. Kilitli bulunan bazı dükkanların kapısı balyozla kırılarak dükkanlara girildi ve yıkıma başlandı. Kendilerine dükkanları boşaltmak için mahkeme kararı gelmediğini, olayın hukuki sürecinin tamamlanmadığını belirten esnaflar, belediye görevlilerine tepki gösterdi. Mahkeme süreci devam ederken yıkımın nasıl yapıldığını anlamadıklarını belirten esnaf İsmail Çakır, Mart ayı kira bedelini belediyeye yatırdıklarına dair belgeyi göstererek, "Biz kiramızı yatırıyoruz. Belediyenin kararına itiraz ettik. Olay mahkemede. Mahkeme sonuçlanmadan dükkanlar başımıza yıkılıyor" dedi. Bir başka esnaf Ahmet Çakır ise, "Biz devletin organlarına karşı gelmiyoruz. Polise zabıtaya ne gerek vardı. Biz terörist değiliz. Bizim istediğimiz sadece 'Dükkanları boşaltın' diyen bir kağıt parçası. Mahkeme sonuçlanmadan dükkanlarımız yıkılıyor. 23 yıldır burada çalışıyoruz. Mahkeme sonuçlanmadan nasıl yıkılabilir? Hukuk kararı varsa boynumuz kıldan ince. Bize bir yer gösterilmedi. Yer gösterilsin gidelim" diye konuştu. Kendilerine mahkemeden herhangi bir karar ulaşmadığı için dükkanlarını boşaltmadıklarını belirten esnaflar kapalı dükkanların dahi kapısı kırılarak yıkılmasına tepki gösterdi.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Abdullah Kaptan ise, Belediye Meclisi'nin aldığı karar gereğince hareket ettiklerini, yapılan işlemlerin tamamen yasal olduğunu ifade ederek, "Biz hakkımızı, hukukumuzu biliyoruz. Geçen yıl alınmış olan karar doğrultusunda yılbaşında sözleşmesinin yapılmayacağı kendilerine tebliği edildi. Otopark yapılacağı karar alınıp bildirilmesine rağmen, bir kısmı tahliye etmeden içerde sözleşmesiz orada kaldılar. Biz de kanunların bize verdiği yetkiyi kullandık. Yapılan tamamen hukukidir. Mahkeme süreci devam ederken bu mahkeme tahliye ile ilgili değil kira bedeline itiraz konusudur. Sözleşmesi bittiği halde, sözleşmelerin yenilenmeyeceğinin bildirilmesine rağmen tahliye etmeyenler, devletin malını işgal etmiş bulunuyorlar. Camiyi meydana çıkartarak, dokuya uygun bir mimariyle o bölgeye otopark yapılacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2006 Çarşamba 18:21:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?