30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Çiftçilere süne zararlısı hakkında bilgilendirildi

Afyonkarahisar Valililiği İl Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik süne zararlısıyla ilgili bir toplantı düzenlendi.

İl Tarım Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Bitki Şube Müdür Vekili Atalay Solmaz, çiftçilere süne zararlısının tanımı, yaşayışı, zararı, biyolojik mücadelesi ve mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgiler verdi. Solmaz, ilkbaharda ovalardaki hububat tarlalarına göç eden kışlamış ergin sünelerin, henüz kardeşlenme döneminde olan hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olduğunu belirterek, "Bu zarar şekline kurtboğazı denir. Bitkiler geliştikçe beslenmesini bitkilerin yukarı kısmında, başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken beslenen kışlamış erginler, başakların beyazımsı bir renk almalarına, kurumalarına ve dolayısıyla bunların tane bağlamasına engel olurlar. Bu tür zarara ise akbaşak denir" diye konuştu.

Süne ile mücadele yöntemleri anlatan Solmaz, "Hububat dışında ürünlere yönelinmeli. Tarla iyi hazırlanarak anız yakılmamalı. Mera alanları tahrip edilmemeli. Arpa ve buğday ekimleri ayrı ayrı bölgelerde yapılmalı. Tarla kenarları ağaçlandırılmalı ve yeşil kuşaklar oluşturulmalı. Tarım İl Müdürlüğü'ne danışılmadan ilaç kullanılmamalı. Bu yıl ve bundan sonraki yıllarda ilaçlama kararı alınan yerlerde ilaçlamalar, yer aletleriyle çiftçilerimiz tarafından yapılacaktır. Yer aletiyle yapılan mücadeleden faydalılar, daha az etkilenmektedir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2006 Salı 09:02:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?