17
Mayıs
2024
Cuma
BAŞMAKÇI - AFYONKARAHİSAR

Başmakçı ilçesi ilgi bekliyor

Afyon’a 129 kilometre mesafede, Söğüt Dağları’na yaslanmış şirin bir yerleşim birimi olan Başmakçı, 1988 yılında ilçe oldu. Kula, Ladik, Hereke tipi halı dokumacılığı, gül yetiştiriciliği, kuş cenneti Acıgöl’ü ve tavuk çiftlikleriyle ünlü olan Başmakçı, Türkiye yumurta borsasının da merkezini oluşturuyor. Afyon’un en güney ucunda yer alan ilçe, batıdan Dazkırı, kuzey doğudan Keçiborlu İlçesi, güneyden ise Yeşilova İlçesi toprakları ve Çardak İlçesi ile çevrili. Rakımı 836 metre, yüzölçümü 369 kilometrekare olan ve Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Başmakçı’da 96 bin 200 hektarlık tarım arazisi bulunuyor. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre 15 bin 772 nüfusun yaşadığı ilçede, geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanırken, gül, şekerpancarı ve haşhaştan önemli gelir elde ediliyor.

Başmakçı’da, yılda 300 ton civarında gül çiçeği üretilerek, bu güllerden 53 kilogram ekolojik, 53 kilogram da ince gül yağı üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen gül yağları başta Almanya olmak üzere, Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Sulama alanlarının değerlendirilmesinde önemli bir yeri olan Başmakçı’da ayrıca, yılda 8 bin 500 ton pancar, 182 ton da haşhaş kapsulü yetiştiriliyor. Mazisi çok eskilere dayanan halı dokumacılığı da ilçede önemli bir geçim kaynağı durumunda. Başmakçı’da bulunan 650 halı tezgahında yaklaşık bin genç kız ve kadın, halı dokuyarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Başmakçı’nın en önemli turizm merkezlerinden birisi de, ilçenin güney batısında yer alan Acıgöl. Üzerinde, başta nesli tükenmekte olan flamingolar olmak üzere, turna, kuğu, pelikan, meke, karabatak, yaban ördeği, kaz ve birçok kuş türünü barındıran Acıgöl’ü görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, her yıl bu bölgeye akın ediyor.

Öte yandan Başmakçı İlçesi, iş sahası olmaması nedeniyle her yıl önemli oranda göç veriyor. İlçeden göçeden vatandaşlar, genellikle Denizli, Isparta ve Antalya gibi çevre illere yerleşerek burada yaşamını sürdürüyor. Başmakçılı vatandaşlar, ilçede bulunan bazı kurum ve kuruluşların kaldırılmasına büyük tepki gösteriyor. Adalet Bakanlığı tarafından uygulanan tasarruf tedbirleri çerçevesinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararı ile Başmakçı Adliyesi kapatılırken, Başmakçı İlçe Emniyet Amirliği’nin 2005 yılı içerisinde kapatılacağı, yapımı 10 yıl süren ve büyük çabalar sonucu hizmete açılan Başmakçı Devlet Hastanesi’nin de sağlık ocağına dönüştürüleceği yönünde duyumlar söz konusu.
iha-başmakçı
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2004 Cumartesi 19:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?