22
Mayıs
2024
Çarşamba
BAŞMAKÇI - AFYONKARAHİSAR

Başmakçı'da ekolojik gülcülük

S.S. Başmakçı 1 No'lu Tarımsal Kalkınma Gül Kooperatifi, Türkiye' de mevcut en büyük gül üretici birliğidir.

1972 yılında 2150 üreticinin katılımıyla kurulan Kooperatif'in gül ekiliş alanı 200 ha' dan fazladır. Kooperatif üretim alanlarında yetiştirilen tür, Anadolu' da önemli bir tarihsel geçmişe sahip olan Isparta Gülü veya Yağ Gülü olarak bilinen Rosa damescena Miller'dir.


Kooperatif üretim alanları konvansiyonel ve ekolojik olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Konvansiyonel üretim alanlarında bakım ve tarımsal savaş yöntemlerinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın, her türlü sentetik hammaddeye dayalı preparatlar kullanılabilmektedir. Ekolojik üretim alanlarında yapılan yetiştiricilikte ise sadece doğal hammaddeye dayalı girdiler kullanılmaktadır. Kooperatifin ekolojik üretimi uluslararası bir kuruluş tarafından denetlenmekte ve sertifikalandırılmaktadır. Son yıllarda ekolojik üretim alanlarında bir artış eğilimi gözlenmektedir.
Kooperatifimizin üretim kalemleri; ekolojik ve konvansiyonel gül yağı, yağlı gül suyu ve gül kurusudur. Kooperatif mevcut ürün işleme tesislerini sürekli yenilemekte, gerek makina-teçhizat, gerekse bina yatırımları giderek artmaktadır.Kooperatif'in mevcut gül yağı işleme tesisine ek olarak, modern bir gül kurutma tesisi hizmete girmiştir.
Kooperatif 5 kişilik yönetim kurulu ile hizmet vermektedir.Ayrıca sürekli olarak görev yapan bir Ziraat Mühendisi ve 6' nın üzerinde daimi personel mevcuttur. Kooperatif' in mevcut sürekli kadrolarına ek olarak, geleceğe dönük üretim ve planlama stratejilerini oluşturmak için ilgili kişi ve kuruluşlardan destek hizmeti sağlamaktadır.


Kooperatif'in pazarlama stratejisi, uzun erimli ilişkilere dayandırıldığı için yapılan dışsatım sadece bir alış-veriş ilişkisi olarak görülmemektedir. Bu bağlamda, işbirliği yapılan kuruluşlarla üretimin tarımsal açıdan yönlendirilmesi yanında, yörenin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacak diğer konularda da destek alınmaktadır. Her yıl pek çok yabancı konuk Başmakçı' yı ziyaret ederek buradaki geleneksel yaşamı yerinde görebilmektedir.


TEL:+90 272 411 27 58
FAX:+90 272 411 20 97

başmakçı belediyesi
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 12:04:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?