22
Mayıs
2024
Çarşamba
BAŞMAKÇI - AFYONKARAHİSAR

Başmakçı'da yumurta dünyası

İlçemiz itibariyle yumurta tavukçuluğu çok gelişmiştir. İlçe merkezinde ve bazı köylerde birinci derecede geçim kaynağı olmuştur. İlçe merkezi ve birkaç köy hariç köylerin arazilerinin yetersiz ve verimsiz olması alternatif geçim alanlarının yetersizliği, tavukçuluk kooperatifinin olumlu katkıları sayesinde yumurta tavukçuluğu her türlü güçlükler, zaman zaman krizler yaşanmasına rağmen birinci derecede gelir kaynağı olmasını sürdürmektedir.


İlçemizin bugünkü ekonomik faaliyetlerinin büyük bir kısmını yumurta tavukçuluğu ve bununla ilgili çalışmalardan sağlanır. Tavukçuluğu olmayan bir Başmakçı düşünmek mümkün değildir. İlçe itibariyle yumurta tavuğu yetiştirmeye uygun çoğu modern yapıda 920.000 adet kapasiteli tavuk kümesi mevcuttur.


Başmakçı yumurta üreticilerince çevresi ile beraber Türkiye yumurta piyasasına haftada yaklaşık 3.700.000 adet yumurta sürülmektedir. İlçemiz özellikle Başmakçı 2 Nolu Tarımsal Kalkınma (Tavukçuluk) Kooperatifinin faaliyetlerinden dolayı yurdumuzun yumurta fiyatlarının belirlendiği merkez konumundadır. Ülkemizdeki haftalık yumurta fiyatları kooperatifimizdeki oluşan fiyatlara göre belirlenir

BAŞMAKÇI TAVUKÇULUK KOOPERATİFİ

Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Başmakçı merkezinde 1976 yılında kurulmuş ve civarında tavukçulukla uğraşan çiftçilerin ihtiyaçları olan civciv, yem, aşı ve kümes ekipmanları zamanında ucuz, kaliteli ve aynı zamanda yeterli şekilde karşılamak ve ürettikleri yumurtalarını satmak için kurulmuş olup bu günkü faal ortak sayısı 800'dür.
Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi; kooperatif yöneticileri ile ortakları arasında dayanışmanın iyi olması, yöneticilerin kooperatifçiliğin ilkelerini uygulamalarından dolayı Başmakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak dağılmaya ve zayıflamaya girmeden büyümüş, çevreyi de aşarak Türkiye çapında bir konuma gelmiştir.


Kooperatif halen 11 çalışanı, bir idare binası, 1000 m2 kapalı yumurta deposu, 450 m2 kapalı yem deposu ile bir adet otomobil ile hizmetlerini yürütmektedir.


Kooperatif Yönetim Kurulu arz ve talep durumları ile stok durumlarını da göz önüne alarak yumurta fiyatlarını belirlemektedir. Kooperatife çeşitli durumlara göre haftada ortalama 1,5-2 milyon adet yumurta gelip pazarlandığı, yıllık yaklaşık 95 milyon adet yumurta pazarlandığı, 1999 yılı ortalama 26.000 TL yumurta fiyatı oluştuğu, böylece Başmakçı ekonomisine yaklaşık 1.330.000.000.000 TL. lik gayri safi gelir getirmektedir.


Kooperatif kanalı ile ortaklarına günlük ortalama 35 ton civarında tavuk yemi dağıtımı yapılmaktadır. Bunun yanında kooperatif kanalı ile ortakların viyol, ilaç, civciv ve ekipman alımları ile tavukçuluk sektörü Başmakçı ekonomisinde parasal ve dinamik değerler katmaktadır.


Bu arada Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi ortaklarının 100 ton/günlük yem karşılığı paranın dışarıya gitmemesi, daha kaliteli yem üretimi ve belik bir istihdamı sağlaması için 1972 yılında 484 ortaklı BAŞYEM A.Ş. kurulmuştur. Fabrika 1995 ayın sonlarında üretime geçmiştir. Söz konusu fabrika Başmakçı ve civarının tavuk ve besi yemi ihtiyacının % 65- 70'ini karşılamaktadır. Yem fabrikası 18 çalışanı 2 adet dökme yem, bir adet çuvalla yem taşıma aracı ve bir adet otomobil ile çalışmalarını sürdürmekte olup aylık ortalama üretimi 2000 tondur.


Yumurta fiyatlarını öğrenmek için Tavukçuluk Kooperatifinin 0272 411 2816 nolu telefonuna telesekreter aracılığı ile fiyatlar kaydedilmekte, arayanlar bu numaradan bir hafta süreyle geçerli olacak fiyatları öğrenebilmektedir.

başmakçı belediyesi
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 11:57:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uğur özsarı IP: 88.236.105.xxx Tarih : 16.12.2007 18:21:12

böyle geçim kaynağı olan şeyleri sevecek şekilde simge haline getirmek çok güzel. güzel bir site ve güzel bir simge