18
Mayıs
2024
Cumartesi
BAYAT - AFYONKARAHİSAR

60 yıldır mağarada yaşıyorlar

Afyonlu Mehmet ve Meryem Berber çifti, 60 yıldır Bayat İlçesi’ndeki tarihi İnpazarcık kaya yerleşimlerinde bulunan mağarada yaşıyor. "Buraların havası bize iyi geliyor" diyen Berber çifti, bundan sonra da mağarada yaşamaya devam edeceklerini söylüyor. 

Mağaranın 2 odasını ev haline dönüştüren ve içerisine eşya yerleştiren Berber çifti, mağaranın diğer gözlerinde ise büyükbaş ve küçükbaş hayvan besliyor.

Erken Bizans dönemi yerleşim birimlerinden olan ve tarihi M.S. 6-7. yüzyıllara kadar uzanan
İnpazarcık Mağaraları, tarihi ve doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor. Şuhut İlçesi’ndeki Bin İnler’den sonra Afyon’un en büyük ikinci kaya yerleşimi olan İnpazarcık Mağaraları, 1270 rakımlı bir vadinin ortasında küçük kaya blokları ile peri bacalarına oyulmuş yerleşim birimleri, kaya kiliseleri ve mezar odalarından oluşuyor. Mağaralara giden yerli ve yabancı turistleri, 60 yıldır mağarada yaşayan Mehmet Berber ile 40 yıllık hayat arkadaşı Meryem Berber karşılıyor. Üç katlı bir görünüm veren İnpazarcık Mağaraları’nın orta katını ihtiyaçlarına göre düzenleyen Berber çifti, oluşturdukları 2 odada yaşamlarını sürdürüyor. Berber çifti, mağaranın diğer gözlerinde ise büyükbaş ve küçükbaş hayvan besliyor.

Mehmet Berber, mağarada doğduğunu ve 18 yaşında Meryem Berber’le evlendikten sonra yine eşiyle birlikte mağarada yaşamaya devam ettiğini söyledi. Yaşadıkları mağaraların yazın serin, kışın ise sıcak olduğunu belirten Mehmet Berber, "Bölgede odun ve tezek bol olduğu için yakacak sıkıntısı çekmiyoruz. Mağaraya bugüne kadar hiç soba kurmadık. Zaten kursak da koca kaya bloklarını ısıtmak mümkün değil. Artık yaşımız ilerlediği için kış aylarını Bayat İlçesi’ndeki evimizde geçiriyoruz. Ama kışın da bu mağaraları boş bırakmam. Haftada birkaç kez gelir bakarım" dedi.

Mehmet Berber’in en büyük derdi ise bölgeye kazı için gelen define avcıları. Berber, "Eğer biz burada yaşamasak, define avcıları bölgenin altını üstüne getirecek. Ama eşimle biz bunlara kesinlikle izin vermiyoruz. Kendi imkanlarımızla define avcılarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Zor kaldığımızda ise durumu jandarmaya haber veriyoruz" diye konuştu.

Meryem Berber de, eşiyle birlikte 60 yıldır İnpazarcık Mağaraları’nda yaşamaktan memnun olduğunu ifade ederek, "Eşimle birlikte burada yaşayıp gidiyoruz. Dört çocuğumuz vardı. Onları evlendirdik. Ömrümüz yettiği müddetçe mağarada yaşamaya devam edeceğiz. Buraların havası çok temiz. Bayat İlçesi’ne gittiğim zaman kirli havadan hasta oluyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 15:25:22
Güncelleme :9 Şubat 2006 Perşembe 14:18:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?