15
Mayıs
2024
Çarşamba
BAYAT - AFYONKARAHİSAR

Kök boyalı Bayat kilimleri

Bayatlı  genç kız ve bayanların el emeğini değerlendirmek, kilimcilik sanatını öğretmek ve geliştirmek amacıyla Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfınca 1987 yılından itibaren Bayat kök boyalı kilmlerinde seri üretme geçilmiştir.

Bayat klimleri

o/o 100 yün
o/o 100 kök boya
o/o 100 kirman ipi
o/o 100 el emeğiyle üretilmektedir


Bayat kilimlerinde kullanılan bütün renkler o/o 100 doğal yani kök boyalıdır. Bayat kök boyalı kilimleri yıkandığı zaman kesinlikle renk vermez. Boyalar birbirine karışmaz, kullandıkça ve yıkandıkca parlaklık kazanır. kök boyanın en önemli özelliği rahatlıkla yıkanabilmesidir.


Bayat kilimleri o/o yüz kirman ipi kullanmaktadır. Bu ipleri bayat ve köylerindeki kadınlar kirman denilen aletle eğirmektedirler. Kirmanla yapılan ipler makine ipine göre daha kaliteli ve daha uzun ömürlü olamaktadır.

Kilimler saf yünden yapılan kirman ipi tamamıyla doğal bitkilereden elde edilen kök boyası kullnılması ve desenlerin sık ve kompozisyonunun iyi yerleştirilmesi kilimleri daha kaliteli hale getirerek yurtdışında da aranır hale getirmiştir.


Bayat'ta kilim dokumak amacıyla kullanılan yaklaşık 100 adet kilim tezgahı vardır.


Ankara asfaltı Bayat girişinde bulunan kilim atolyesinde ayda ortala 100 metrekare, yılda ise ortalama 1000 metre kare kilim üretilmektedir.


Atolyede kış aylarında yaklaşık 1502'ye yakın kız kilim dokumakta 150 yaşlı kadınada kirmanla yün eğirmektedir.

afyonbayat
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 13:11:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakkı bulut IP: 78.166.50.xxx Tarih : 24.05.2008 11:45:49

efendim bayat ilçesi afyonun diğer yerlerinde ismi duyulmamış bir ilçe olmakla beraber fazla sosyal faaliyetleri olmayan biryerdir yavhu kardeşim bayata şöyle piknik alanları güzel parklar size örnek vereyim mi örneğin bolvadin horan parkı güzel bir park sizde bir horan parkı bayata inşaa edin bayatı biraz güzelleştirmeniz lazım bayata yüksek okul geldi ünv. gençlerin gideceği bir yer varmı işte böyle gençlerin vakit geçireceği yerler ve dışardan gelenler için siteler yapmanız lazım ve bayata iş alanları gibi yerler açarak ilçenizin gelişmesini sağlayabilirsiniz,,,,,,,,,,