18
Mayıs
2024
Cumartesi
HOCALAR - AFYONKARAHİSAR

Çiftçilere destek

Afyonkarahisar’da çiftçilerin hizmetine sunulmak amacıyla 10 adet mısır slaj ile 8 adet pnömatik ekim makinesinin alındığı bildirildi.

Afyonkarahisar İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hayvancılıkta besleme maliyetlerinin en önemli sorun olduğu, besleme giderlerini en aza indirmek ve kış ortasında hayvanlara yeşil yem verebilmenin de slaj üretimiyle mümkün olabileceği belirtildi. Açıklamada, "3 kilogram slajın 1 kilogram keşif yem değerinde olduğu göz önünde tutulursa slajın değeri ortaya daha iyi çıkmaktadır. Uzun çabalar ve demonstrasyonlar sonucu çiftçilerimizin büyük bölümü bu ürünün önemini kavramıştır. Slajlık mısır üretimini ve bunun yararlarını gören çiftçiler bugün slajı devam ettirmekte olup, Afyonkarahisar ilinde 2004 yılında 30 bin dekar slajlık mısır ekimi gerçekleştirilmiştir. Afyonkarahisar’da slaj ekim ve hasadında kullanılan makinelerin yüzde 40’ı kamuya ait makinelerdir. Hayvancılık işletmeleri küçük çapta olduğu için makine alım bedelinin yüksek olması ve makinenin yılda sadece 1 gün kullanılması çiftçilerimizi makine almaktan uzaklaştırmaktadır. Ayrıca slajlık mısır ve ayçiçeğinin çapa bitkisi olmalarından dolayı, ekim makinesi kullanılması zorunludur. Düzgün bir ekimle hem pahalı olan hibrit tohumluk maliyetini en aza indirmek hem de bitki çıkışının homojen olmasını sağlayıp bakım ve hasadı kolaylaştırmak amacıyla pnömatik (havalı) ekim makinesine ihtiyaç vardır" denildi.

Açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:
"2005 yılı İl Özel İdare Projesi kapsamında Vali Muzaffer Dilek’in katkılarıyla 10 adet mısır slaj makinesi ve 8 adet pnömatik ekim makinesi alımı gerçekleştirilmiştir. 10 adet mısır slaj makinesi Afyonkarahisar merkez, Başmakçı, Bayat, Evciler, Hocalar, Kızılören, İhsaniye, Bolvadin, Dinar, Emirdağ, Hocalar, İhsaniye, Sinanpaşa, Sultandağı, Şuhut İlçesi ve köylerindeki çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur. 8 adet pnömatik ekim makinesine 55 milyar 320 bin lira, 10 adet mısır slaj makinesine de 53 milyar 690 bin lira olmak üzere İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından toplam 109 milyar lira ödeme yapılmıştır."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2005 Salı 02:46:42
Güncelleme :6 Aralık 2007 Perşembe 14:29:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?