5
Mayıs
2024
Pazar
İHSANİYE - AFYONKARAHİSAR
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
30.550
Yüz Ölçümü
808
Belediye Sayısı
32
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Midas Anıtı

Midas (Yazılıkaya) Anıtı

Yazılıkaya Köyü’nün kuzeybatısında büyük bir kayanın yüzeyine ahşap bir eve benzetilecek şekilde oyularak yapılmıştır. Ayrıca bu anıt yöresel kilimlerde görülen zengin desenler ile süslenmiş, geometrik bezemeler de onu tamamlamıştır. 

M.Ö.VIII. Yüzyılda Anadolu'ya yerleşen Frigler için  Eskişehir -Kütahya-Afyonkarahisarı içine alan Dağlık Frigya önemli bir inanç merkezi olmuştur. Yazılıkaya Açıkhava Kutsal Alan, Friglerin ana tanrıça Kybele'ye tapındıkları en önemli kült merkezidir. Frig çağı öncesinde kutsallığı, Frigler zamamında Kybele kültü ile doruk noktasına ulaşmış Frig sonrası Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de etkisini sürdürmüştür.

Kral Midas ile uygarlıklarının ve sanatın zirvesine ulaşan Frigler kendilerine özgü ahşap mimari işçiliğini kayalara taşımış, bölgenin ve dünyanın görkemli  Midas Anıtı'nı yapmışlardır. Kayaların oyulması ile çatıyı destekleyen direkler meydana getirilmiştir. Burasının da Frig döneminde önemli bir ziyaretgah olduğu anlaşılmaktadır.  Ayrıca bölgede açıkhava tapınakları, anıtlar, kaleler, sarnıçlar, vb. inşa etmişlerdir. Anıt çevresinde bulunan adak taşları, heykel parçaları, aslan heykelleri Afyon Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüştür.

 

Kenthaber Kültür Kurulu


 

Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 10:58:38
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 15:14:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?