1
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Mehmed Paşa - Kul Mehmed


(? – 1607)

Besteci, ozan. “Kul Mehmed” adıyla şiirler yazdı, besteler yaptı. Hüseyni makamında yaptığı bestelerle tanındı. Kul Mehmet, 16. Yüzyılda yaşamış Osmanlı Devlet adamlarından Üveys Paşa'nın oğlu Aydın vergi toplama memuru Mehmet Paşa'nın takma adı dır.

Mehmet Paşa, Celali ayaklanmalarının bastırılmasıyla görevlendirilmiş ve vezirliğe yükseltilmiştir. Ancak birtakım belgelerde, ayaklanmanın bastırılması görevinin Mehmet Paşa'nın kethüdasına verilmesinden, bu göreve atandıgı yılda, yani 1605'te ölmüş olabileceği sonucu Çıkmaktadır.

Esrarengizliğin çok yaygın olduğu yüzyıllarda, bunun etkisiyle birçok gizemci halk ozanının "Kul" kimliğini kullandığı ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan 17. Yüzyılda yaşadığı ileri sürülen bir "Kul Mehmet" adlı halk ozanının  da varlığı ileri sürülerek, elde bulunan "Kul Mehmet"li şiirlerin tümünün Mehmet Paşa'nın mı, yoksa 17. Yüzyılda yaşayan Kul Mehmet'in mi olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle araştırmacılar "Kul Mehmet" adlı şiirlerin tümünün Mehmet Paşa'ya ait olduğunu var saymaktadırlar.

Ancak, "Be yarenler yine evvel bahardır/Bülbül intizarlık kılar durmayıp" dizeleriyle başlayan şiirin, kesinlikle "Kul Mehmet" takma adını kullanan Mehmet Paşa'nın olduğu biliniyor. Ayrıca “Siyah Ebrulerin Duruben Çatma” adlı, günümüzde de söylenen şarkı onundur. Şam Valiliği yaptığı söylenir. Mal varlığını, Vakıflar’a bağışlamıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar