2
Mayıs
2024
Perşembe
BOZDOĞAN - AYDIN
Belediye Sayfaları
Nufus
946.971
Yüz Ölçümü
8.007
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
36.463
Yüz Ölçümü
849
Belediye Sayısı
46
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bozdoğan Genel Bilgi

Bozdoğan Genel Görünüm

Ege Bölgesi’nde, Aydın İline bağlı bir ilçe olan Bozdoğan, kuzeyde Nazilli, kuzeydoğuda Kuyucak, doğuda Karacasu ilçeleri, güneydoğuda Denizli, güneyde Muğla illeri, batısında Çine, kuzeybatısında da Yenipazar ilçeleri ile çevrilidir. Bozdoğan,Büyük Menderes havzasının güneyinde ,Akçay’ın suladığı ovanın yanında yükselen Madran Dağı eteklerindeki iki tepe üzerine kurulmuştur.

İlçe toprakları, ortada Büyük menderes Vadisi'ne bağlanan Akçay Vadisi ile bunun doğu ve batısındaki dağlardan oluşmaktadır. İlçenin batı ve güneybatısında Doğu Menteşe Dağları yer alır. İlçenin en yüksek noktası, Bozdoğan'ın eteklerinde kurulduğu Madran Dağı'nın 1.618 m.ye ulaşan doruğudur. İlçenin doğusunu Karıncalı Dağı engebelendirmektedir.

Karıncalı ve Madran dağları arasında dar ve derin bir vadi içerisinde akan Akçay ilçe topraklarını sulamaktadır. Bu akarsu üzerinde sulama amaçlı Kemer Barajı kurulmuştur. Kemer Baraj Gölü'nün bir bölümü ilçe sınırları içerisindedir. Aydın’a 76 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 849 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 35.190'dır.

İlçe ekonomisi tarıma dayalıdır. Başta tahıl, zeytin, incir, üzüm, pamuk, kendir olmak üzere her çeşit meyve ve sebze yetiştirilir. İlçede çoğunluğu zeytin işletmesi olan gıda sanayi gelişme göstermektedir. Tuğla üretimi yapılan ilçede tarım araç ve gereçleri üreten işyerleri bulunmaktadır.

Körteke Kalesi
 

Bazı kaynaklara göre Bozdoğan’ın XIII.yüzyılda kurulduğu belirtilmekle birlikte, yöredeki kalıntı ve buluntular buradaki yerleşimin çok eski çağlara ait olduğuna işaret etmektedir. Daha sonraki Roma, Bizans ve Selçuklu kültürlerinin izlerini taşıyan eserler de bulunmaktadır. İlçede yeterli bilimsel araştırma ve arkeolojik kazılar yapılmamıştır. Koyuncular Köyü yakınında bulunan Neopolis, Kavaklı Köyü yakınındaki Bargasa yerleşmeleriyle Körteke Kalesi, Örtülü ve Konaklı köylerindeki sarnıçlar ve Kemer köprüsü bunların başlıca örnekleridir. Kemer Baraj gölü çevresi, Madran dağı gibi birçok doğal güzelliklere sahiptir. 1879’da nahiye olan Bozdoğan, 1950’li yıllarda gelişme göstermiştir.

İlçedeki en önemli tarihi eser Körteke Kalesi'dir. Örtülü ve Konaklı Köylerindeki sarnıçlarla Kemer Köprüsü ise Selçuklu dönemine tarihlendirilmektedir.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

 

 

 

 

 

Fotoğraflar, Bozdogan.gov.tr adresinden alınmıştır.

 

Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 22:42:47

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR