20
Mayıs
2024
Pazertesi
DİDİM - AYDIN

24 yıllık okaliptusu kestiler

Aydın’ın Didim ilçesinde esnafın doğal gölgelik olarak faydalandığı 24 yıllık okaliptüs ağacının belediye ekipleri tarafından kesilmesi, esnafın tepkisini çekti.

Çarşı esnafı Özdemir İşhanı’nın simgesi haline gelen ağacın kesilmesinden belediye yetkililerini sorumlu tutarken, okaliptüs ağacının yer altı sularını tükettiği için kesildiğini açıklayan belediye yetkilileri kendilerini savundu.
Ağacın kesilmesinin büyük üzüntü duyduklarını ifade eden çarşı esnafı kesim işlemine tepki göstererek, "Pazar sabahı işletmeler kapalı iken belediye ekipleri buraya gelip, ağacı kesmişler. Kaç yıllık ağaç, bir ağaç kolay yetişmiyor. Zaten Didim'de ağaca hasretiz. Çok üzüldük. Yazık bu nasıl belediyecilik anlayışıdır anlamadık, herkesten gizli özellikle Pazar günü seçiliyor. Ağacın olmayışı buradaki sıcağı daha yükseltti. Ağaç bizlere gölge oluyordu. İmza kampanyası toplayarak dava açmayı düşüyoruz. Kesmek çözüm değil nefesimizi kesiyorlar, başka bir çözüm bulsunlar" dediler.


Okaliptüs ağacının yaşlandığı ve dallarının sıkça kırılmaya başladığı için kesildiğini ifade eden Belediye Meclis üyesi Mustafa Kıray, "Ağacı 10 Nisan 1984 yılında ben diktim. Ağacın budanması zor olduğu için kırılan dallar araçların üzerine düşüyor ve tehlike arz ediyordu. Kesim işleminin benimle alakası yok. Belediye tarafından İlçe Tarım Müdürlüğü’nden alınan rapor ile kesim işlemi gerçekleştirildi. Ağacın kesilmesine bende çok üzüldüm” dedi.


Belediye olarak ağaç kesimine karşı olduklarını açıklayan Belediye Başkanı Mümin Kaması da, “Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından belediyemize gönderişmiş kuraklık ve küresel ısınma göz önünde bulundurularak okaliptüs ağaçlarının kesilmesi, yerlerine az su ihtiyacı olan ağaçların dikilmesi yönünde yazı var. Yapılan çalışmalar neticesinde okaliptüs ağaçlarının yılda 300 ton yer altı suyunu çektiği ortaya çıktı. Ülkemizde bazı bölgelerde ekimi yasaklandı. Didim'de halal ekiliyor. Bu durumla ilgili uygulamadan vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Ağaç kesimine bizlerde karşıyız ama susuz kalmayı kimse istemez" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 01:16:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?