19
Mayıs
2024
Pazar
DİDİM - AYDIN

Akyeniköy kaynaklarını değerlendirmek istiyor

Didim İlçesi’ne bağlı Akyeniköy Belde Belediye Başkanı Yılmaz Öz; beldenin, değerlendirildiği takdirde çok önemli getirileri olacak bir alt yapıya sahip olduğunu, ancak bunun gerçekleşmesinin eğitimden geçtiğini söyledi.

Belediye Başkanı Öz, Akyeniköy’ün doğal kaynaklar itibariyle her türlü olanağa sahip olmasına rağmen bilimsel üretim için eğitimin gerekliliğine vurgu yaparak, "Menderes yanımızdan geçiyor arazilerimizi sulayamıyoruz, Yetkililerden tek isteğimiz Adnan Menderes Üniversitesi’nin (ADÜ) beldemizde bir su ürünleri fakültesi kurmasıdır" dedi.

Aydın’da toprakların verimli, insanların çalışkan olmasına rağmen üretimde akademik metotlar kullanılmadığı için beklenilen sonucun alınamadığını belirten Belediye Başkanı Yılmaz Öz, "Yüzölçümü Konya ili kadar olan Hollanda’nın yıllık süt üretimi 12 milyon ton, ülkemizde ise sadece 8 milyon ton üretim yapılıyor. Bu, çok vahim bir durumdur. Hayvancılığı geliştirmenin birinci yolu ucuza kaliteli yem üretmektir. Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında topraksız çiftçilere 10 bin dekar arazi dağıtımı yapıldı. Bu arazilerin tamamı zeytin üretimine uygun arazilerdir. Arazilerimiz açıldı zeytin fidanı desteği bekliyoruz. 17 Milyon nüfuslu Yunanistan’ın zeytin ağacı sayısı 100 milyon, yağ üretimi bakımından bizden önde. Bugün Suriye, Fas, Tunus, Mısır hatta İsrail zeytinciliği geliştirmeyi devlet politikası haline getirmiş. Zeytinin anavatanı Türkiye’de üretici dededen kalma yöntemleri kullanıyor. Beldemiz sınırları içerisinde Büyük Menderes ve suyu 26 derece ısıya sahip Taşburnu Körfezi mevcuttur. Kültür balıkçılığı için bulunmaz bir nimet olan bu suyun mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Şu anda burada bir işadamı tarafından yılda 100 milyon yavru balık üretimi yapılmaktadır. Bunun 70 milyonu iç pazarda tüketilmekte 30 milyonu yurt dışına ihraç edilmektedir. Bu tesisler ve kurulacak olan yeni tesisler için ara eleman gerekmektedir. Uygulamalı bir eğitim ve uygulamalı bir üretim için beldemizde su ürünleri fakültesi kurulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu

didim
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2004 Çarşamba 12:28:35
Güncelleme :14 Haziran 2005 Salı 11:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?