23
Mayıs
2024
Perşembe
DİDİM - AYDIN

Araziler başlarına dert oldu

Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp tarafından 31 Mayıs 2002 tarihinde Aydın’ın Didim İlçesi’ndeki çiftçilere tahsis edilen araziler, köylülerin başını derde soktu.

Eski bakan Gökalp tarafından verilen tapulardan dolayı 14 köylü mahkemelik oldu. Orman arazisini işleyerek, zeytin dikmekten yargılanan köylülerin bu arazileri geri alındı.

Yaşadıkları olaylara anlam veremeyen köylüler, Tarım Reformu Aydın Bölge Müdürlüğü tarafından tahsis edilen arazilere zeytin fidanı dikim törenine katılan Vali Mustafa Malay’dan yardım istedi.

31 Mayıs 2002 tarihinde Aydın’a gelen dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanı Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Didim İlçesi Fevzipaşa Mahallesi’nden 102 köylüye tahsis edilen 2 bin 800 dönüm hazine arazisinde zeytin üretimi yapılması için tapuları köylülere dağıttı.

Düzenlenen törenle tapularını Bakan Gökalp’in elinden alan vatandaşlar arazilerini işleyerek zeytin fidanı diktiler. Aradan bir yıl geçtikten sonra, Söke Orman İşletme Şefliği, orman arazisine fidan diken köylüler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Davalardan bunalan köylüler, fidan dikmek için kendilerine bakan tarafından verilen araziye zeytin diktikleri için yargılanmaya anlam veremediklerini belirttiler. Didim Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ise, köylüler haksız bulunarak arazilerin geri alınmasına karar verildi.

Haklarında açılan davalardan usandıklarını beyan eden çiftçilerden Mahmut Karababa, bakan tarafından tapusu verilen araziye fidan dikmekten yargılandıklarını söyledi. Diktiği 50 fidana karşılık 300 fidanının da elinde kaldığını ifade eden Karababa, yine hazine arazilerine dikilecek fidanları dağıtmak için gelen Aydın Valisi Mustafa Malay’dan yardım istedi.

Köylülerin dile getirdiği konu hakkında Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden bilgi isteyen Vali Malay’a, tapu işlemleri yapılırken bir sorun olmadığını, daha sonra Orman İşletme’nin dava açtığını belirttiler. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Vali Malay, sorunun çözümü için ilgililerle görüşeceğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2005 Salı 15:06:05
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 09:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?