26
Mayıs
2024
Pazar
DİDİM - AYDIN

Çiftçiye tarım sigortası çağrısı

Didim Ziraat Odası Meclis Başkanı Bahattin Gökdemir, Tarım Sigortalarında uygulanacak esaslarla ilgili yapılan son düzenlemeler konusunda üreticilerin daha dikkatli olmasını istedi.

Geçtiğimiz günlerde Söke’de yapılan geniş kapsamlı Tarım Sigortalılarında uygulanacak esaslarla ilgili toplantı hakkında bilgiler veren Didim Ziraat Odası Meclis Başkanı Bahattin Gökdemir, “Çiftçilerimize tarım sigortalı olması yarar sağlar, çünkü primlerin yarısını devlet, yarısını çiftçi ödeyecek. Tabii bunu yapacak çiftçilerimiz çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması gerekiyor. Bu toplantıda tarım ürünleri, hayvancılık ve su ürünleri poliçe içerisinde gözükmesi olası afetlerde ki bunlar don, fırtına, deprem, hortum gibi risklerde meydana gelecek kayıplarda devlet yardımının yapılacağını öğrendik. Tabii bu sigortayı yaptıracak çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydı olması gerekiyor. Çiftçilerimiz bu sigorta primlerini de öderken ödemesi gereken prim tutarının yüzde 25’ini kayıt esnasında geriye kalan %75 ni hasadının aldıktan sonra ödeyecek” dedi.

Tarım sigortasının 2 yıllık kanuna bağlı olarak yapıldığını söyleyen Gökdemir, “Her yıl Bakanlar kurulu tarafından risk durumları ilan ediliyor. Şöyle ki çiftçi bu duruma göre sigortasını ne kadar çok yaptırırsa yani sigortalı çiftçi ne kadar artarsa, devlet tarafından yapılan destek o kadar artıyor. Çiftçi şayet gördüğüyse, sigorta şirketleri experi aracılığıyla bu tespit yapılıyor. Sigortanın vereceği bedeli göre sigorta şirketi ürünü zararı gören çiftçiye yüzde 80 oranında bedelini ödüyor. Bu ödenen paralar da Tarım Sigorta havuzunda ödeniyor” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 22:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?