18
Mayıs
2024
Cumartesi
DİDİM - AYDIN

Coustaeu'nun ekibi Didim’de

KAPTAN COUSTAEU'NUN EFSANEVİ EKİBİ DİDİM’DE

3. Deniz Kültürü Festivali için Türkiye’de bulunan Kaptan Coustaeu'nun efsanevi ekibi tanıtım faaliyetlerine destek olmak için Didim’e geldi.

Kaptan Cousteau'nun efsanevi ekibi Didim’de Belediye Başkanvekili Ercan Atasoy, görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Mümin Kamacı, İlçe Emniyet Müdürü Uğur Çaylak, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Deniz Kültürü Derneği Başkanı Hakkı Şen ve çok sayıda davetli tarafından karşılandı.

Kaptan Couesteau'nun ekip şefi Andre Laban, Kaptan Couesteau’nun kameramanı Bernard Delemotte, Fransa Festival Başkanı Jean Claude Eugene ve San Sebastıon Film Festivali Organizasyonu Sorumlusu Francisco Javier Pizarro Asenjo Didim protokolü ile ilçenin tanıtım çalışmalarını görüştü.

Toplantının açılışında konuşan Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Didim’in bir deniz ilçesi olduğunu fakat denizden yararlanamadığını iddia ederek, “Birçok ilçe denizden yararlanmasını biliyor. Biz ise bu nimetten yararlanamıyoruz anlaşılır bir şey değil. Bir sorumluluk aldık ve yüzümüzü denize döndük. Deniz denilince sadece deniz, kum güneş ve tekne turları akla geliyor. Bundan hicap duyuyoruz. Bu organizasyon için Deniz Kültürü Derneği yardımlaştık ve Belediye, Turizm Alt yapı birliği, odalarla birlikte bu konuyu paylaştık. Biz Deniz kültürü ile barışık bir nesil yetiştirmek istiyoruz” dedi.

“DENİZDEN FAYDALANAMIYORUZ”

Deniz Kültürü Derneği Başkanı Hakkı Şen de, Türkiye’nin denize sırtını döndüğünü, 28 ilin denize sınır olduğunu belirterek, “Van’ı da buraya koyarsal 29 ilimizde deniz var ve ne enteresan ki biz denizden faydalanamıyoruz; herhalde böyle bir durum dünyada yoktur. Ortasından deniz geçen İstanbul’da denizi görmeyen 800 Bin çocuk var. Biz denize bir taş attık ve süreç buralara geldi” diye konuştu.

Deniz Atabay ile dostlukları sayesinde bu etkinliğin Didim’de yapıldığını söyleyen Şen, “Deniz beyle görüştük ve buraya geldik. Burada bu toplantının ardından yarın, Ekip Şefi Andrea Laban İstanbul’da yapmadığı bir etkinliği yani denizin altından yağlı boya resim çalışması yapacak. İleri de Bu festivalin bir ayağını Didim’de yapma gibi bir düşüncemiz var. Bunu ele alacağız” ifadelerini kullandı.

Fransa Festival Başkanı Jean Claude Eugene ise, Türkiye’nin turizmde ilerlediğini savunarak, “Otelde gördüm ki çöpler ayrıştırılıyor. Bu çok önemli, çöplerin denize gitmesi engelleniyor. Biz bu eğitimi çocuklarımıza verdik. 28 yıl önce böyle çalışma başlattık. Şu an çocuklarımız denizi kirletmezler” dedi.

Didim ile San Sebastian şehrinde düzenlenen Film Festivalinin ortak yapılması ilişkin yöneltilen bir soruyu da cevaplayan Eugene, şunları söyledi: “İstanbul şu an Kültür Başkenti; 2013’de bu durum Marsilya için geçerli.2016’de belki San Sebastion belki olabilir. Güzel bir fikir ama bunu oturup konuşmak lazım”

Kaptan Couesteau'nun ekip şefi Andre Laban da, bu yıl Kaptan Couesteau’nun 100. doğum gününü kutladıklarını kaydederek, “Didim’de denizin altını görmek istiyorum. Burada yağlı boyadan bir resim yapacağım. Ayrıca Didim’de denizin altı nasılmış onu göreceğiz” dedi.

Kaptan Couesteau'nun kameramanı Bernard Delemotte ise, “Doğu’da bir yerde olmaktan mutluyum. Denizle ilgili aktiviteler önemli. Didim ile Marsilya’nın kardeş şehir olması konusunda elçi olabilirim” dedi.

İki proje üzerinde çalıştığını da söyleyen Delemotte, şöyle konuştu: “İlki Karayip adalarıyla arkeolojik çalışması, diğeri de denizaltı rezervleri yani doğal hayatı korumaya yönelik bir çalışma. Türkiye deniz anlamında büyük bir potansiye sahip. Bunları iyi sahip olursanız bu ülke cennet olur”

San Sebastıon Film Festivali Organizasyonu Sorumlusu Francisco Javier Pizarro Asenjo, 2016’da San Sebastıoan’ı Kültür Başkenti yapmak istediklerini ifade etti.

Konuşmasının sonunda Belediye Başkan Vekili Ercan Atasoy’a Real Sociead atkısı, şapka ve San Sebastıoan’ı simgesi bayrak hediye etti.

KAPTAN COUSTAEU'NUN EFSANEVİ EKİBİ DİDİM’DE
KAPTAN COUSTAEU'NUN EFSANEVİ EKİBİ DİDİM’DE
KAPTAN COUSTAEU'NUN EFSANEVİ EKİBİ DİDİM’DE
KAPTAN COUSTAEU'NUN EFSANEVİ EKİBİ DİDİM’DE
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2010 Salı 15:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?